Светлана Боянова: Да обявим нова тръжна процедура за сертифициращ орган, да не губим време

Големият въпрос е дали след избора одиторът ще може навреме да подготви навреме доклада пред Европейската комисия

Светлана БояноваМинистерството на земеделието и храните да не обжалва решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което бе спряна обществената поръчка за избор на сертифициращ орган. Това предлага председателят на Института по агростратегии и иновации (ИАИ) Светлана Боянова. Ако спорът влезе в съдебен етап ще загубим още повече време. „По-скоро трябва да подготви нова процедура, защото в новия регламент се казва, че сертифициращият орган трябва да бъде избран чрез публична тръжна процедура“, предложи пред БНР Боянова, която бе зам.-министър на земеделието при управлението на ГЕРБ.

Основният проблем според нея е времето. „Ако новият сертифициращ орган бъде избран през ноември, той няма да може да покаже, че е извършил проверките за направените разходи през изминалата година. Той трябва да ги е извършил по време на съответната финансова година. Така че за мен това е основният проблем – не дали ще бъде избран или не, а че работата, която е трябвало да свърши, няма да може да бъде свършена в срок.“

Как ще процедира Европейската комисия в тази безпрецедентна ситуация – това е големият въпрос. Как ще оцени доклада на сертифициращия орган и дали ще го признае за валиден, за да изравни сметките по него? „Каквато и публична поръчка да се проведе, тя наистина трябва да е точната, защото иначе ние няма да отговаряме на изискванията за публична тръжна процедура“, подчерта Боянова. Така или иначе, най-важно е бързо да изберем сертифициращия орган, защото той трябва да оцени не само 2013/14 година, а и следващите години до 2019 г..

Според Светлана Боянова няма място за обезсърчение, че ще загубим милиард и половина лева. „Сертифициращите органи работят по международните одиторски стандарти, сигурна съм, че щом прегледа документацията за извършените разходи, този сертифициращ орган ще даде предложение, така че да убедим Европейската комисия, че разходите са извършени правилно. В никакъв случай не трябва да спираме. Сертифициращият орган трябва да се гледа като средство в помощ на държавата-членка и затова е необходимо той да бъде избран максимално бързо”, оптимистично завърши председателят на ИАИ.

 

Leave a Comment