Лютеницата в Куртово Конаре – с нашенска капия и розови домати

Фестивалът на чушките и доматите премина с дегустации и размяна на рецепти

Фестивал в Куртово Конаре Най-истинската и вкусна лютеница в България се прави в Куртово Конаре. В нея няма есенции, нито нишесте. Не се слагат оцветители, варени картофи и консерванти. Жените я забъркват така, както някога са го правили бабите им. Най-хубавото е, че и зеленчуците са същите – прочутата Куртовска капия и вкусните розови домати. В това се увериха гостите на Фестивала на чушките и доматите, традиционните храни и занаяти в пловдивското село. Празникът започна още вчера, но същинската му част е днес. 

В центъра на селото жените подредиха върху сергии буркани с лютеница, нарязаха залъци хляб, изсипаха в купички кьопоолу, едро и фина смляна лютеница и се заеха да подканят гостите да опитат.

София Манчева и Нели Кръстева заедно приготвят лютеницата. От София е пиперът, от Нели – розовите домати. „Така се прави лютеницата в нашето село – с розови домати. Когато сам си ги произвеждаш, не са лукс“, обяснява жената.

Фино смляната лютеница се прави с 10 кг домати, 10 кг чушки, 4 кг патладжани и 2 кг моркови, разкрива

София Манчева разкри бабината рецепта на лютеницата

София Манчева разкри бабината рецепта на лютеницата

рецептата София. Всичкият зеленчук се вари в голя казан докато омекне. Този миш-маш се пуска в машина, която отстранява люспите и семките. Пюрето, което остава, се връща в казана, за да стане на лютеница. Към него се добавя един литър олио, захар и сол на вкус, черен пипер и кимион. Отново се пали огън под казана и пюрето започва да ври. Бърка се, докато се сгъсти.

Уникалното на куртовската лютеница е пиперът. Селото е запазило стария и ненадминат български сорт Куртовска капия. Всяка година жените събират семето на най-едрите и вкусни чушки, за да сеят от тях пак догодина.

„Такива чушки вече са рядкост“, обяснява София. „Куртовската капия не е толкова едра, но е много месеста и вкусна. Освен в нашето село, може да се види и в Турция. Там и в Кърджалийско много я ценят“, обясняват жените.

„Тежка беше годината – три пъти ни удари градушка, болести всякакви имаше. Но, щом като имаме зарзават да направим лютеницата, значи няма защо да се оплакваме“, загърбиха бедите двете майсторки.

И сега ако някой отиде в Куртово Конаре, със сигурност ще може да си купи бурканче лютеница. На фестивала го продаваха за 4 лева. Дали е скъпо или евтино – не може да се каже, защото всеки преценява според джоба си. Но пък че лютеницата е вкусна и истинска – по това две мнения няма.

Leave a Comment