77 проекта за над 24 млн.лв. по ПРСР одобрени

Ферма за блатно кокиче сред интересните предложения

77 проекта по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) бяха одобрени от Държавен фонд „Земеделие“.  Общата сума на субсидиите за тях е 24 153 387 лв.

Общо 26 кравеферми ще инвестират в доилни зали, системи за управление на стадото, фуражораздаващи ремаркета, електрически роторни четки и др. Две ферми за кокошки носачки ще бъдат подпомогнати за закупуване на специализиран хладилен камион за готовата продукция. По мярка 121 ще бъдат създадени също свинеферма и птицеферма за бройлери, както и ще бъде закупено оборудване за овцеферма. Кошери, тенекии за мед, уреди за обдухване и парна восъкотопилня ще получат двама пчелари.

Четиринайсет овощни градини ще се създадат с помощта на ПРДР.  Проектите предвиждат системи за капково напояване, техника за реколтиране, пръскачки, продукти за растителна защита, посадъчен материал и др.

Шест от кандидатите ще вдигнат силози и ще купят оборудване за отглеждането на пшеничени, зърнени култури и подправки.

Четири проекта предвиждат засаждането на лавандула, а един –купуването на машини и оборудване за отглеждането на

блатно кокиче

Блатното кокиче – ценна билка, интересен бизнес

блатно кокиче – сламопреса за рулонни бали, дискова косачка, трактор, сеносъбирач и др.

Сред разгледаните и одобрени проекти има такъв  за модернизиране на цех за производство на гъби, както и за създаване на насаждения от бял риган и орехи, които ще бъдат отглеждани по биологичен път.

Ново насаждение с пауловния ще получи подкрепа за купуването на земя и сгради, доставката и засаждането на фиданките, изграждането на поливна система и купуването на механизация – трактор, ремарке, роторна косачка, пръскачка и косачка.

Останалите проекти в сферата на растениевъдството идват от стопани, които отглеждат лозя и зеленчуци, включително оранжерийни. Субсидиите за тях ще бъдат вложени в полиетиленови оранжерии, трактори, метални колове, плугове и др.

Leave a Comment