Сръбският съд може да откаже да екстрадира Цветан Василев

Михаил ЕкимджиевБългарският съд допусна грешка като отказа да разгледа искането на защитата на Цветан Василев да отпадне прокурорското постановление за задържането му. Това мнение изрази тази вечер пред бТВ пловдивският адвокат Михаил Екимджиев.

 

Той се позова на Европейската конвенция за правата на човека, както и на Конвенцията за екстрадиране, според които връщането може да бъде отказано, ако липсва сигурност, че поради политически, религиозни, полови и т.н. мотиви лицето може да бъде преследвано в държавата, която иска да го съди.

Екимджиев посочи, че преди няколко месеца британският съд отказал да върне у нас българка с повдигнато обвинение, мотивирайки се, че главният прокурор е над законите. Той не може да бъде разследван, според българското законодателство. В същото време главният прокурор може да въздейства върху кариерното израстване на съдиите „чрез марионетките си във Висшия съдебен съвет“, посочи адвокат Екимджиев. Статутът на българския главен прокурор многократно е бил атакуван от европейските институции, припомни той.

По тази причина сръбските съдии мотивирано могат да откажат екстрадирането на Цветан Василев като се позоват на решението на британските си колеги. „Какво обаче ще решат те, не е ясно, тъй като става въпрос за конкретно решение на конкретни хора“, отказа да гадае адвокатът.

Leave a Comment