Прибирането на аронията приключи. Готвят първи фестивал на ценния плод

Годишният добив у нас е около 300 тона, очакванията са, че площите ще растат

 

Благовеста Крачанова

Благовеста Крачанова

Прибирането на аронията приключи около 15 септември в цялата страна. По този повод „Витанеа“ – фирмата на създателя на полезни продукти от плода проф. Христо Крачанов, готви и първия в страната Фестивал на аронията. Той ще се проведе в събота, 27 септември, на площад „Стефан Стамболов“ пред сградата на общината в Пловдив. В рамките на четири часа – от 10:30 до 14:30, децата на града ще участват в работилници, ще се състезават и забавляват, изучавайки непосредствено ценните качества на аронията. Ще има и конкурс за „най-добра гримаса“ (плодът е стипчив и предизвиква „кисели“ изражения – б.р.) Това разказа пред журналисти дъщерята на проф. Крачанов филологът д-р Благовеста Крачанова.

Колко ценна е аронията?

Може би е достатъчно да споменем, че Япония и Сърбия, в които въздухът е замърсен от скорошната радиация и по-отдавнашната война, соковете и нектарите от арония, са сред често пазаруваните напитки. В Япония предпочитат продукта на проф. Крачанов – „Пектрон“, който е съчетание от сок с пектин. Българският пазар не реагирал добре на стипчивата напитка, която има мощен ефект при извличане на токсините. Японците обаче дисциплинирано го пият, за да са здрави.

За аронията е известно, че е един от най-силните антиоксиданти, които убиват свободните радикали и предпазват от ракови заболявания. Руснаците са го включили в космическото меню. Най-ценни в съдържанието на арониевите плодове са незаменимите полифенолни съединения наречени още витамин Р. Няма друго растение с по-рекордно съдържание на полифенолни (Р-активни) вещества. В сравнение с грейпфрута и гроздето (най-много изследваните лабораторно за Р-вещества плодове), аронията съдържа 5 пъти повече.

Производството у нас

Годишният добив от арония в страната достига около 300 тона, посочи д-р Крачанова. Средно от декар се арония - растениеприбира към 1 тон, което означава, че заетите площи са 300 дка. „Най-добрите стопанства са в районите на Панагюрище, Пловдив, Карлово и Сливен“, изброи тя. Има биоградини в Панагюрище, Бургас, Смолян и Сливен. Според Благовеста Крачанова все повече ще растат масивите с арония, защото вече има добър пазар за плодовете. Фирмата на проф. Крачанов изкупува над една трета от националното производството. За тази година в преработвателното предприятие са постъпили между 100 и 130 тона. В страната обаче са разкрили изкупвателни пунктове дружества от Сърбия, Израел и Германия. Отделно от това малките производители успяват да пласират реколтата на тържища и пазари.

Растението и плодът

Аронията вирее у нас като храст, въпреки че в някои разновидности е дърво. Най-чувствителният период при отглеждането са първите три години. Животът на насаждението е около 15 години. Арониевите храсти не се нападат от вредители и болести, но имат сериозни изисквания към водата. През лятото седмичните поливки са 4-5.

Българската арония бие по качество и съдържание на сухо вещество тази на най-големия европейски производител – Полша. У нас сухото вещество в плодовете е между 18 и 24 процента, докато при полската реколта е 12-13.

Изкупна цена

Тазгодишната изкупна цена на „Витанеа“ е била 1.30 лв./кг за биологично произведената арония. За конвенционалната – 1.10.

На тържищата аронията се продава за 2 лева, а на пазарите може да достигне 4.

Кога аронията е наистина полезна

Най-полезната напитка от арония е сокът, обясни д-р Крачанова. Пловдивският преработвател го добива чрез студено пресоване. Ценните съставки на плода се запазват за дълго, когато той е шоково замразен при минус 18 градуса. „Така целогодишно разполагаме със свежи плодове за сокове и нектари“, уточни тя. Нейната подредба за ценност на продуктите е: сок-нектар-концентрат. Когато плодът се суши, загубите от най-здравословните съставки са значителни.

 

Leave a Comment