ЕК прекрати и субсидиите за частните складове за сирена

Причината е същата като за плодовете и зеленчуците – спекулации
мандра в ЛондонСлед като на 10 септември Европейската комисия спря мярката за подпомагане на производителите на плодове и зеленчуци заради ембаргото на Русия, вчера бе изключена и мярката за помощта за съхранение в частните хранилища на сирена. Това информира порталът agrraheute.com. Той се позовава на приета вчера нова директива. Хранилищата на масло и обезмаслено сухо мляко не са засегнати от промяната.
Причината за подобна мярка, е че някои страни, които обикновено нямат износ за Русия, са се възползвали прекомерно от дадената възможност за подпомагане. Както е известно, за да компенсира производителите на млечни продукти и предпази вътрешния пазар от свръхпредлагане на продукция, ЕК удължи срока за съхраняване  на сухо мляко, масло и някои видове сирена в складови помещения, и предвиди съответното подпомагане. Сред най-засегнатите от руската забрана за внос на храни са Холандия, Германия, Финландия и балтийските страни. В последните дни от Брюксел са установили, че има прекалено много молби за субсидии, подадени от други страни членки. Субсидиите ще бъдат разпределени между онези хранилища, чийто капацитет е над  53 000 тона сирене. Засега остава неясно дали Брюксел ще приеме нови правила, касаещи частните хранилища на сирене.
В същото време по информация на ИТАР-ТАСС Бразилия вече е започнала да изнася млечни продукти за Русия. Три компании са получили разрешение за достъп до руския пазар. Според  бразилското аграрно министерство само до преди два месеца експортът на млечни продукти въобще е отсъствал от стокооборота между двете страни. Компаниите с разрешение за износ на месни продукти за Русия вече достигнаха 130, се казва в съобщение на ведомството. През септември по време на World Fod Moscow  бразилски компании са сключили договори за доставка на храни в Русия на стойност 106 млн. долара.

Leave a Comment