Индиански племена в САЩ получават чек за $ 2.6 млрд. за земите им

След 50 г. US администрацията изпуши лулата на мира с племето навахо
индианецКоренните жители на САЩ – индианците, са на път да се превърнат в една от най-богатите прослойки, пише електронното издание на  „Газета Ру”. Администрацията на Барак Обама ще изплати компенсации на местните индиански племена в размер на над  2,6 млрд. долара, от които 554 млн. долара на народа навахо. Това представлява най-голямата компенсация, изплащана някога на едно племе. Това ще позволи да паднат всички претенции на вождовете на навахо по отношение на управлението на доверителните фондове и земите на племето, датиращи от половин век. Това съобщиха през тази седмица американският министър на правосъдието Ерик Холдер и Бен Шели, наименуваш се „президент на народа на навахо”.
Договорът ще бъде подписан днес на официална церемония в столицата на резервата на племето навахо- град Уиндоу Рок щата Аризона.
Постигнатото споразумение ще позволи отдаването на земите на племето под аренда за отглеждане на животни, както и за добив на нефт и газ. Според министър Холдер това е исторически договор, с който се прекратява един отдавнашен спор, който е трупал напрежение сред представителите на няколко поколения.  Той изрази увереност, че с негова помощ ще се укрепят връзките между федералното правителство и коренното население на Америка.
От ръководството на племето навахо също изразиха надеждата си, че тези средства ще спомогнат за разрешаване на проблемите с бедността в резервата, и заявиха , че са се съгласили на сделката още през миналата есен, но до момента са съгласували позициите си по някои детайли.
По думите на Бен Шели общо събрание на племето предстои да реши, за какво да се изразходват компенсациите в размер на половин милиард долара.
Според член на Сената, законодателния орган на племето навахо, парите ще отидат за прокарване на основна пътна и ВиК инфраструктура в резервата.
След встъпването на администрацията на Барак Обама са били сключени подобни договори с 80 индиански племена, подали искове срещу американското правителство. От администрацията са обещали през 2015 година да изплатят 1 млрд. долара компенсации на 41-то племе, признато на федерално ниво, чийто иск е с давност от един век.
Департаментът по вътрешните дела управлява над 56 млн. акра целеви земи на индианските племена и е сключил над 100 хил. договора за арендуването им. Той управлява и над 2500 доверителни фонда, принадлежащи на над 250 племена. Племето навахо се счита за едно от най-големите в САЩ и наброява 300 000 души. Гъсто населените им резервати обхващат площ от 70 хил. кв. км. и са разположени на територията на щатите Ню Мексико, Аризона и Юта.

Leave a Comment