Ново сдружение за тютюна „Басма“ иска преговори с търговците

Ако цената на тютюна е под 6-7 лева, ще има бунтове, предрече председателят Иван Сабахлъков

балиране на тютюнНово сдружение на тютюнопроизводители„Басма“, е учредено по инициатива на председателя Иван Сабахлъков. В него участват земеделци от 26 населени места от Гоцеделчевско и Свиленград.

Сабахлъков смята, че е крайно време браншът да се освободи от политическите зависимости. Той, а и останалите членове на „Басма“, са убедени, че политиците не искат да решат проблемите на тютюнопроизводителите, за да ги държат зависими.  Сабахлъков смята, че с търговците на тютюн държавата трябва да преговаря вместо да ги заплашва.

Пред националното радио председателят обясни, че участва в протестите на бранша от 2002 година. „Никой не си задава въпроса как да се реши проблемът? Политиците застанаха отпред, че ще ни решат проблема, но както виждате, всяка година той си остава. Това е нежелание на политиците да го решат, за да могат да го използват за политически цели. Не може политически функционери да застават отпред на земеделски структури. Не е нормално това, защото той не може едновременно да защитава интересите и на държавата, и на производителите“, заяви Иван Сабахлъков. Председателят даде пример с бившите кметове на общините Сатовча и Гърмен, които са и председатели на сдружения.   

По отношение на предстоящата изкупна кампания, Сабахлъков е убеден, че предстоят протести и различни форми на бунтове.  Предварителната информация на тютюнопроизводителите е, че изкупната цена ще е около 5–5.50 лева. Браншът е сигурен, че килограм тютюн не бива да се изкупува под 6-7 лева.

 

 

Leave a Comment