Моника Станишева е получила милиони лева от европрограми

Моника СтанишеваМоника Станишева е получила милиони лева от комунационните планове на оперативните европейски програми или иначе казано – за да ги рекламира. Това се вижда от публикуваните вчера от правителството договори за периода 2007-2013. Проучване на бенефициентите, направено от в. „Преса“, показва, че съпругата на Сергей Станишев е участвала в усвояването на средствата чрез фирмата си „Актив груп“ЕООД, която е била част от по-големи обединения.

С договор по програма „Техническа помощ“ консорциум „Прозрачност“, съставен от от три организации, една от които е „Актив груп“, е усвоил 1.399 милиона лева.

За 1.078 милиона е договорът по програма „Административен капацитет“, който е подписан от консорциум с участието отново на „Актив груп“. Целият бюджет за реклама на програмата е 4.2 милиона лева.

По „Околна среда“ Станишева, заедно с други две фирми, е станала бенефициент на 500 000 лева.

Със самостоятелно участие „Актив груп“ е усвоила други по-малки суми – 6 800 лв., 56 077 лв. и 30 120 лв.

Не е изключено Моника Станишева да е бенефициент и по още договори.

Трябва да се отбележи обаче, че общият бюджет за комуникационната стратегия за пропагандиране на европейските програми е над 145 милиона лева, от които са договорени малко над 87 милиона, а са изпатени до момента 62.6 милиона. Това означава, че или кандидатите за бенефициенти са били малко, или че администрацията е работила мудно, или че е имало бариери пред кандидатите. Процентът на договорените средства е около 60.

Leave a Comment