Нова технология за отглеждане на сусама може да го превърне в хит сред фермерите
В момента производителите осигуряват едва 1/12 част от националното потребление
Автор: Мартин Иванов
Нова технология за равнинно отглеждане на сусама, която позволява механизираното му прибиране, може скоро да превърне тази култура в хит сред фермерите. Това съобщиха от Института по растителни и генетични ресурси в Садово пред АгроПловдив. В момента маслодайното растение се отглежда трудно и се прибира ръчно. Засега българското производство на сусам задоволява само 1/12 от потреблението в страната и амбицията на учените е след време да станем износител на културата. Интерес към научните разработки на института са проявили дори от Израел.
На изложението в Селскостопанската академия учените показаха последните три сорта пшеница – „Николай” и „Гизда” , и „Никибон”. При южните култури се отдава приоритет на фъстъците. Най-застъпените сортове са „Калина” и „Кремена“. Учените са създали и уникален сорт фъстъци с бяло зърно, наречени „Орфей”. Когато са изпечени, някои ги оприличават на бадеми, а други на лешници. . Този сорт преживя голям бум през миналата година, след като беше обявен от доц. Бозуков за афродизиак. Заради цвета му „Орфей” не е типичен за нашия потребител и производител. Много често на пазара този сорт се замества с такива от Африка и Азия, които обаче са с по-лоши вкусови качества.
В Института по растителни и генетични ресурси се съхранява националната генетична банка, която е най-голямата на Балканския полуостров. Учените поддържат контакти със свои колеги от цял свят.