Парите не стигат! 5 000 000 дка с агроекология

екологично отглеждане на домати

Интересът към агроекологичните плащания се е увеличил почти 10 пъти

Огромен интерес към агроекологичните плащания регистрират Областните дирекции „Земеделие“, съобщават от министерството. За  направление „Въвеждане на сеитбообращение за опазване на почвите и водите“ само за седмица са подадени заявления за около 5 000 000 декара. Миналата година за същото се е кандидатствало само за 650 000 декара Това гарантира, че бюджетът на мярка 214 ще бъде усвоен и дори недостатъчен през следващите години, обобщават от ведомството.

„Много от фермерите са били подведени, че ще има пропорционално разпределение на средствата на принципа „на всички и по равно”, каквито бяха предложенията на някои браншови организации“, се уточнява в прессъобщението. При въвеждане на такъв принцип биха се нарушили както Европейското и българското законодателство, така и основни състезателни принципи на Програмата – че стопаните, които подадат проектите си първи, се ползват с предимство и че активността на бенефициентите е приоритет на ПРСР.

Във връзка с успешното приключване на кампанията МЗХ припомня, че основно изискване към кандидатите по агроекология е плащанията да са за дейности по опазване на околната среда и въвеждането на екологосъобразни земеделски практики, които трябва да се прилагат 5 години за една и съща площ. В случай че фермерите не спазват това изискване, те ще трябва да възстановят получените до момента средства.

Leave a Comment