Поне 40 българи се бият за „Ислямска държава“

Военният министър Велизар Шаламанов поиска спешно свикване на Съвета по сигурността към Министерския съвет заради информация, че поне 40 българи се сражават на страната на терористите от „Ислямска държава”, съобщи Нова телевизия. Шаламанов е получил данни за това от партньорски служби. Сред военните сили на организацията има между 2 и 3 хиляди европейци мюсюлмани.

„Най-голямата заплаха е, ако не помним историята и не подvelizar-shalamanov-ot-kostenec-situaciqta-e-ovladqna-243753държаме армията си такава, че да може винаги да ни защити. Надявам се, че правителството има достатъчно капацитет да анализира и да реагира на всеки възможен риск и заплаха”, заяви служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Той обясни, че опасността от „Ислямска държава” е голяма и именно затова има международна коалиция, водена от САЩ.

„Вчера имахме възможност с началника на отбраната и командира на военновъздушните сили да посетим самолетоносача „Джордж Буш” в Средиземно море и да се убедим във високата готовност и мощ на съюзниците си”, каза Шаламанов.Той добави, че смята, че България, като част от НАТО и ЕС, също трябва да развива способности за действия в такъв тип операции. Шаламанов отново посочи, че към момента не разполагаме с такива способности и добави, че това е една от причините да се замислим по-сериозно за проблемите с превъоръжаването.

 

 

Leave a Comment