Партийни коне на кушия в Ново село за Тодоровден

кушия

Тодоровден без кушии е половин празник
Снимка от Аргир Аргиров

Днес е Тодоровден, празникът на Свети Тодор Тирон. В 10 часа в Ново село се очаква Стефан Данаилов да даде старт на състезанията с коне. Той е личен гост на вечния  кмет на селото Тодор Атанасов, който днес празнува имен ден. Ламбо и кметът се водят „двойници“ и приятели. В една от сериите на „Стъклен дом“ кметът Атанасов успешно влезе в в ролята на Данаилов.

За разнообразие и поради наближаващите избори, кушиите тази година ще са партийни. Всеки кон-състезател ще представлява партия. Очаква се, кметът Атанасов да си е свършил добре работата с подбора и на най-бързия от конете да е дал ролята да представлява БСП. Очаква се още за представител на ГЕРБ да е определен най-спънатия състезател. Причината е ясно – гости на кмета именник ще са видни представители на червените, сред които и Румен Петков и Петър Мутафчиев.

По обед всички, дошли на празника, ще хапнат кебапчета и ще пият червено вино направено от кмета. Той предварително обяви, че е приготвил 100 литра от еликсира.

Празникът на Свети Теодор Тирон се отбелязва в съботния ден от първата седмица на Великия пост. Легендата разказва, че на този ден Свети Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Бога да измоли лято. На този ден празнуват и младите невести. Според обичая до Тодоровден те нямат право да месят и пекат хляб. Извършват се и обреди за здраве и плодовитост на младоженките.

Днес празнуват всички, които носят имената Тодор, Теодор, Тодора, Теодора, Тошо, Божидар, Божидара, Божана, Дарина.

 

1 Comment

  1. Тервел каза:

    Присъствах на празника, беше страхотно изживяване за мен. Много добра организация, страхотни коне и мноого забавления

Leave a Comment