Нахутът категорично измести фасула, пиперът е №1 по площи при зеленчуците
Репичките заемат само 8 ха, картофите са най-разпространени – върху 12 765 ха
Площите, заети с нахут, са почти два пъти повече от тези с фасул. В последните години сред бобовите култури нахутът държи първенството, изпреварвайки с много не само фасула, но и лещата и граха. Най-слаб е интересът към зеления фасул. Това се вижда от данните на агростатистиката, публикувани в Аграрния доклад за 2013 г.
Сред зеленчуците №1 по площи е пиперът.
Като цяло през стопанската 2013 г. използваните площи за производството на зеленчуци в професионални и малки стопанства са 40 401 ха, със 14,2% повече спрямо 2012 г. От тях, 39 343 ха са открити площи, а 1 058 ха – оранжерийни площи.
Общата продукция от зеленчуци – реколта `2013 е в размер на 641,1 хил. тона, като 93,8 хил. тона са от оранжерийно производство, а 547,3 хил. тона – от открити площи. Спрямо предходната година, общото производство на зеленчуци в страната се повишава с 19%, като увеличение се наблюдава и при двата типа производства – с около 76% при оранжерийното и с 13% при производството от открити площи. Най-голямо производство през годината се регистрира при картофи – 186,5 хил. тона, домати – 117,9 хил. тона дини – 64,4 хил. тона и пипер – 63,7 хил. тона.
Основни площи | Реколта 2012 г. | Реколта 2013 г. | Изменение 2013/2012 г. |
Открити площи | 34 422 | 39 343 | 14,3% |
Общо оранжерийна площ | 948 | 1 058 | 11,6% |
Обща площ | 35 370 | 40 401 | 14,2% |
Източник: МЗХ, отдел “Агростатистика”
През 2013 г. се наблюдава намаление на площите с фасул – зърно с 32,9%, ягоди – с 15,4%, картофи – с 14,4%, главесто зеле – с 8,7%, домати – с 4,7%.
Чувствително нарастване на годишна база се отчита при площите, заети с пипер – с 33,9% и патладжан – с 29,9%. Значително нарастват и площите, заети с нахут – с 91,8%. Увеличението при краставици и корнишони е с около 7%.
Таблица ІІ.6. Площи, производство и средни добиви от зеленчуци – реколта 2013 г.
Зеленчуци | Реколтирани площи (ха) |
Производство (тона) |
Среден добив (кг/ха) |
||
Общо | От открити площи | Оранжерийно производство | |||
I. Плодови зеленчуци | 14 440 | 347 476 | 260 245 | 87 231 | – |
Домати | 3 242 | 117 948 | 77 390 | 40 558 | 23 871 |
Пипер | 4 035 | 63 650 | 59 452 | 4 198 | 14 734 |
Краставици | 592 | 49 000 | 8 237 | 40 763 | 13 914 |
Корнишони | 160 | 4 008 | 2 898 | 1 110 | 18 113 |
Патладжан | 291 | 8 454 | 8 172 | 282 | 28 082 |
Тиквички | 168 | 4 028 | 4 003 | 25 | 23 827 |
Тикви | 799 | 15 418 | c | c | 19 275 |
Дини | 3 062 | 64 443 | c | c | 20 978 |
Пъпеши | 1 119 | 14 710 | c | c | 13 082 |
Сладка царевица | 520 | 3 803 | 3 803 | – | 7 313 |
Други плодови зеленчуци (бамя) | 452 | 2 014 | 2 014 | – | 4 456 |
II. Бобови | 5 579 | 11 976 | 11 948 | 28 | – |
Фасул – зърно | 1 034 | 1 125 | 1 125 | – | 1 088 |
Леща | 1 282 | 1 302 | 1 302 | – | 1 016 |
Градински грах | 899 | 3 886 | 3 886 | – | 4 323 |
Градински фасул – зелен | 340 | 2 573 | 2 545 | 28 | 7 485 |
Нахут | 2 024 | 3 090 | 3 090 | – | 1 527 |
III. Листо-стъблени зеленчуци | 3 294 | 65 271 | 61 564 | 3 707 | – |
Главесто зеле | 1 903 | 45 114 | 45 090 | 24 | 23 694 |
Праз | 82 | 1 280 | 1 259 | 21 | 15 354 |
Салати (марули) | 358 | 7 648 | 4 489 | 3 159 | 12 539 |
Спанак | 81 | 973 | 924 | 49 | 11 407 |
Броколи | 85 | 1 027 | 1 027 | – | 12 082 |
Арпаджик | 201 | 2 691 | 2 691 | – | 13 388 |
Цветно зеле | 153 | 2 310 | 2 310 | – | 15 098 |
Други листо-стъблени зеленчуци (магданоз, чубрица, копър, къдраво и брюкселско зеле, алабаш, лук кромид – зелен, чесън – зелен) | 431 | 4 228 | 3 774 | 454 | – |
IV. Кореноплодни и клубеноплодни | 14 671 | 208 071 | 207 694 | 377 | – |
Картофи | 12 765 | 186 529 | 186 499 | 30 | 14 610 |
Моркови | 258 | 5 400 | 5 398 | 2 | 20 922 |
Лук кромид – зрял | 1 225 | 12 769 | 12 748 | 21 | 10 407 |
Чесън – зрял | 326 | 1 562 | 1 533 | 29 | 4 702 |
Репички | 8 | 348 | 55 | 293 | 6 875 |
Целина | 8 | 120 | 118 | 2 | 14 750 |
Други кореноплодни (ряпа, салатно цвекло, пащърнак) | 81 | 1 343 | 1 343 | – | – |
V. Ягоди | 633 | 3 841 | 3 729 | 112 | 5 891 |
VI. Култивирани гъби | – | 2 344 | – | 2 344 | – |
VII. Други зеленчуци | 443 | 2 127 | 2 100 | 27 | – |
Общо: | 39 060 | 641 106 | 547 280 | 93 826 | – |
Източник: МЗХ, отдел “Агростатистика”
Производството на пресни зеленчуци от открити площи (без картофи и зърнено-бобови култури) през 2013 г. възлиза на 355,3 хил. тона. С най-голям дял от общото производство на пресни зеленчуци са доматите (33%), пипер (18%), главесто зеле (13%), лук кромид – зрял (4%).
Таблица ІІ.7. Общо производство на основни зеленчуци от реколти 2012 и 2013 г.
Видове зеленчуци | Реколта 2012 г. (тона) |
Реколта 2013 г. (тона) |
Изменение 2013/2012 г. |
Домати | 94 016 | 117 948 | 25,5% |
Пипер | 47 087 | 63 650 | 35,2% |
Патладжан | 7 830 | 8 454 | 8,0% |
Краставици и корнишони | 37 961 | 53 008 | 39,6% |
Дини | 55 703 | 64 443 | 15,7% |
Пъпеши | 17 685 | 14 710 | -16,8% |
Картофи | 151 319 | 186 529 | 23,3% |
Главесто зеле | 47 301 | 45 114 | -4,6% |
Лук кромид зрял | 10 344 | 12 769 | 23,4% |
Ягоди | 4 770 | 3 841 | -19,5% |
Източник: МЗХ, отдел “Агростатистика”
През 2013 г. със заповеди на министъра на земеделието и храните са признати 10 групи производители на плодове и зеленчуци (временно признати организации на производители), съгласно Наредба № 11 от 15 май 2007 г. Общо групите производители до момента са 12 на брой, две от които през 2013 г. са започнали изпълнение на дейностите от плановете си за признаване и са получи финансиране на инвестиционните си програми от ЕС и държавата. На новите 10 групи производители през 2013 г. са одобрени за финансиране инвестиционните програми и тяхното изпълнение ще започне през втората половина на 2014 г.
Очаквани данни за 2014 г.
През 2014 г. се очаква оранжерийното производство на зеленчуци да продължи да нараства, отчитайки лекото увеличение на площите с оранжерии и по-слабото отражение на неблагоприятните климатични условия върху средните добиви и качеството на продукцията.
През 2014 г. продължава да се прилага схемата за специфично подпомагане на земеделските производители за подобряване качеството на пресни плодове и зеленчуци, произведени в България. Финансовият ресурс по схемата е увеличен близо 2 пъти (от 15 млн. лева през 2013 г. на 37 млн. лева през 2014 г.). В допълнение, производителите на зеленчуци имат възможност да се възползват и от национално подпомагане под формата на държавни помощи, предоставяни чрез ДФЗ. Това дава основание да се прогнозира леко увеличение на площите със зеленчукови култури. По експертна оценка, площите заети с пипер, домати и краставици през 2014 г. ще се увеличат с 10-15% спрямо 2013 г.
Според оперативни данни, налични към средата на септември 2014 г., може да се очаква през 2014 г. полското производство на домати, картофи, фасул и градински грах да нарасне спрямо предходната година, а това на пипер – да намалее.