Въпреки кризисните години, 3/4 от фермерите ще инвестират 2015 г. в стопанствата си

Охлаждане на пазара на земя у нас очакват икономисти

Автор: Мартин Иванов

Ниските цени на аграрните продукти ще доведат до охлаждане на пазара на земя през следващите години. Това заяви Николай Вълканов от Института за пазарна икономика (ИПИ), основавайки са на данни от социологическо проучване, представени днес.

Според тях 41% от участвалите земеделски производители са заявили, че плащат рента, докато 1/3, че не плащат такава, тъй като не обработват земя. Едва 1/5 или 19% от фермерите са обявили, че през следващата година възнамеряват да плащат по-високи ренти.

Според експертите се наблюдава задържане на рентите на нивата от миналата година. Причините за това са

Николай Вълканов и директорът на ИПИ Светла Костадинова

Николай Вълканов и директорът на ИПИ Светла Костадинова

ниските изкупни цени, пазарната конюнктура и климатични условия, които притиснаха бизнеса. Там, където се наблюдава увеличение на рентите, става дума за играчи, които искат да доокрупнят земите си и за местата, където все още съществува засилена конкуренция.

Въпреки че последните две години се оказаха лоши, близо 3/4 от фермерите са изразили намерения за разширяване на инвестициите през 2015 година. Само 25% от анкетираните са декларирали, че нямат намерения за нови капиталовложения в стопанствата си. Фермерите, желаещи да инвестират, насочват усилията си в четири основни направления – закупуване на нова селскостопанска техника, ремонт на сгради, закупуване на земя и на оборудване.

Икономистите отчитат като положителна новина това, че с цел да повишат своята устойчивост на пазара, голяма част от фермерите са заявили интерес за инвестиции в дълготрайни активи. Повечето стопани възнамеряват да разчитат на собствени средства за финансиране на бъдещите инвестиции, отколкото на такива от ПРСР. Изследването отчита и запазване на тенденцията до банковите кредити да имат достъп повече зърнопроизводители, отколкото животновъди и производителите на плодове.

Заради повечето възможности за развитие на други сектори от земеделието, които се поощряват в новата ОСП, и това, че през последните две години редица земеделски производители изпитаха трудности, се очаква все повече от тях да диверсифицират стопанската си дейност. 7,5% от фермерите са посочили, че възнамеряват да се насочат и към други сектори, като 1/3 от тях са уточнили, че имат предвид отглеждането на животни.

В проучването са взели участие 214 фермери. Основната част от стопанствата са средни и големи със стопанска биография от над 10 години. Над 50% от фермерите участвали в допитването се занимават със зърнопроизводство, близо 40% с животновъдство, над 9% от тях с трайни насаждения и 6,5% със зеленчукопроизводство.

Leave a Comment