Започна най-големият търг! 14 670 000 лв. за комплекса на „Пещерско“

 Банков кредит хвърли „Кристи билд“ ЕООД на Васил Апостолов върху бюрото на частен съдебен изпълнител
"Пещерско шосе" 38 от изток

Недостроеният обект на „Пещерско“ 38 – поглед от североизток

Най-големият търг, обявяван някога в Пловдив от частен съдебен изпълнител, започва от днес. За публична продан е обявен недостроеният гигантски комплекс на „Пещерско шосе“ №38 – на мястото на някогашния магазин „Направи си сам“. Началната цена е 14 670 000 лева с ДДС.

Проектът и изпълнението

Комплексът е на „Кристи Билд“ЕООД с едноличен собственик Васил Апостолов. Той е замислен изключително мащабно. Според проекта на студио „Проарх“ на Едвард Христов и Маргарита Христова, общата му разгърната площ е трябвало да бъде малко над 38 500 квадрата (за сравнение мол „Пловдив“ е 50 000 кв.м.)  разпределени в три секции. Предвиден (а вече и построен) е подземен паркинг на 3 нива с 219 паркоместа плюс 42 наземни. Максималният брой етажи според проекта са 14. Партерът е с търговски площи – банка и хипермаркет „Билла“ (магазинът функционира от 3 години), от западната страна има

По проект

Сградата според проекта

самостоятелни входове към офиси и спа-център на втория етаж. От северната – друг вход към жилищната част. Проектът е предвидил 135 двустайни, 50 тристайни, един 5-стаен апартамент и жилища с други квадратури. Проектантската идея за комплекса е била одобрен от Експертния съвет в общината през октомври 2008 г., след което строителството е започнало.

Според приблизителна преценка, до момента около една трета от обекта е напълно довършена. Другата една трета е готова в груб строеж, а последната не е построена. Част от подземния паркинг се ползва, там има и автомивка. Нулевият етаж в южната му част е предотстъпен под наем на заведение, на „Билла“ и на още един търговски обект. Пред тях има и паркинг. Строителна фирма „Акрабов“ извършваше дейности на обекта в края на 2011 г. Тогава работниците отговориха, че ако инвеститорът плаща – ще работят. Ако спре – и те спират.

Инвеститорът

Първоначален инвеститор  е била „Вивиан зона“ЕООД на Васил Апостолов, но през 2009 г. той променя названието на фирмата на „Кристи Билд“.

На 6 април 2010 г. Васил Апостолов приема за съдружник и съуправител  Владимир Андонов с фирмата му „АБГ“ЕООД. След по-малко от година – на 10 януари 2011 г. пред нотариус  в Царево пловдивската „АБГ“ излиза от от „Кристи Билд“ и Апостолов  изкупува обратно 50 процента от дяловете за 7 500 лева.

Според последния финансов отчет за 2011 г. земите и сградите, притежавани от „Кристи Билд“ са на балансова стойност от 15 620 000 лева. Текущата загуба е 932 000 лв. Задълженията към финансови предприятия са 16 113 000 лв., към доставчици 1 341 000, а „другите“ дългове са 2 956 000 лева. В дружеството са постъпили почти 1.4 млн. лв. през 2011 г., но пък са извършени плащания за малко под 3.9 милиона.

Собственикът Васил Апостолов

Известно е, че първоначалният бизнес на Апостолов у нас, след завръщането му от САЩ в началото на 90-те години, е свързан със създаване на видеотеки.  Той е създателят на веригата „Видео зона“, която имаше обекти не само в Пловдив, но и в София.

По-късно името му се появи при откриването на „Екселсиор“, набеден за мола на Главната в Пловдив. Запознати смятат, че Апостолов е бил съдружник на строителя Димитър Бекриев, който пък бе в тесни връзки с местната управа, ръководена от кмета Иван Чомаков. Предположението е, че след откриването на обекта, Васил Апостолов е продал дяловете си на съдружника – строител и с получените пари е замислил модерния комплекс на „Пещерско шосе“.

Днес  мобилният телефон на Васил Апостолов бе изключен и „Агро Пловдив“ не успя да се свърже с него.

Банковият кредит

Договорът за кредит с „Юробанк България“ („Пощенска банка“) е подписан на 21 февруари 2008 г. За каква сума, не става ясно от документите в Търговския регистър, но пък се вижда, че към него са сключени 5 анекса – през декември 2008 г., март 2009, ноември 2009, февруари 2010, септември 2010 и 30 март 2011 г. От обявлението на частния съдебен изпълнител Стефан Горчев  се разбира, че чрез анексите договорът за погасяване на кредита е бил удължаван, а също така е имало допълнително  теглене на средства в размер на милиони евро. В Търговския регистър като задължение е посочена цифрата 7 896 583.70 евро с краен срок на издължаване 30 декември 2013 година. Заемът е обезпечен с активите на дружеството, дори и със самите дялове на „Кристи Билд“.

Кредитните условия на „Юробанк България“ са рестриктивни. В тях се казва, че нормалната лихва е сборът на тримесечния Юрибор плюс  6% годишна лихва, платими на 21-о число всеки месец.  В случай на забавяне нормалната лихва се увеличава с 10 на сто от датата на нарушението до датата на изправянето му. Още 2% се предвиждат ако има неизпълнение на друго задължение по договора за кредит до преустановяване на неизпълнението. В документа е посочено още, че лихвите са дължими и когато съгласно погасителния план не се дължат вноски по главницата. „Лихви се дължат включително и след изтичане на крайния срок на издължаването, както и при събирането им по съдебен път“, пише в договора.

Съдебният изпълнител Стефан Горчев:
Продажбата няма да е от лесните

–          Г-н Горчев, възможно ли е продажбата на сградата на „Пещерско шосе“ 38 да бъде спряна от съда?

–          Нямам информация за образувано производство. Не знам. Ако имаше такова щях да съм осведомен.

–          Има ли други присъединени взискатели към изпълнителното дело на „Пощенска банка“?

–          В момента не мога да проверя, тъй като е почивен ден. Но мисля, че да. Имаше и други кредитори освен банката. Но това ще се изясни в хода на производството.

–          Кой направи оценка на обекта?

–          Работя с вещи лица. Те направиха изчисленията. Обявената начална цена представлява 75% от тяхната оценка.

–          Мислите ли, че ще се намери купувач за този скъп обект. Какво казва опитът ви?

–          Продажбата ще е сложна и трудна, но не и невъзможна. Опитът ми показва, че рано или късно всечко, обявено за продан, се купува. На една или друга цена.

 

 

 

2 Comments

  1. адв.михайловски каза:

    Не разбирам след като въпросната журналистка прави n- на брой публикации за един човек, така и да не научи името му. Въпросният инвеститор се казва Марио Апостолов и той действително беше съдружник на Бекриев, при това доста години. След това се разделиха. Парите за въпросната инвестиция са от друга скандална сделка на предприемача. надявам се авторът на статията следващия път да провери коя е тя и да пише по-компетентно.

    • Агро Пловдив каза:

      Васил Апостолов – това е името на бизнесмена, така както е записано в Търговския регистър. И авторът чу, че го познават като Марио, но името му по лична карта е Васил.

Leave a Comment