Депозити за 403 млн. лв. в КТБ от негарантирани са се превърнали в гарантирани

Мартин Димитров

Мартин Димитров

Депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ) за 403 млн. лева от негарантирани са се превърнали в гарантирани, съобщава пред „Дневник“ депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. Това е станало след датата на постабянето на банката под специален надзор.

Мартин Димитров обяснява, че това се е случило чрез цесии и прихващания. И дава пример: Вложител, който е имал депозит от 1 млн. лв., го разбива на пет части по 200 хил. лв. и прехвърля всяка част на различни лица с договор за цесия. Така всеки един от тях вече притежава депозит, който е в рамките на сумата, която е гарантирана от държавата.  Според Димитров това е напълно законно, но неморално.

По данни на БНБ, след датата на поставянето на КТБ под специален надзор до 31.10.2014 г. включително в банката са постъпили уведомления за прехвърлени вземания за 1.183 млрд. лева, а отделно са заявени прихващания за близо 780 млн. лева.

 

Заради това по-рано тази седмица министърът на финансите Владислав Горанов внесе нов проект на Закон за гарантиране на влоговете, с който се предвижда този вид прехвърлени влогове да не се покриват от държавния фонд.

Leave a Comment