АЗПБ иска спешно да стартира инвестиционната мярка от Програмата за селските райони

пари в земятаАсоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) официално ще поиска от земеделското министерство спешно да стартира инвестиционната мярка 4 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Днес  Управителният съвет на организацията гласува становище по всички забележки на Европейската комисия, свързани с мерките, касаещи земеделските производители.

УС на АЗПБ ще подготви и предложения за най-спешни действия от страна на новото ръководство на МЗХ. Асоциацията ще настоява за приоритетно стартиране на инвестиционната мярка за модернизация на земеделските стопанства и добавяне на стойност, тъй като вече повече от година и половина не е имало възможност за кандидатстване. През този период са натрупани много потенциални инвестиционни намерения, чиято реализация се отлага във времето поради очакванията за стартиране на мярка 4, се казва в прессъобщението на АЗПБ.

Очакваните резултати по мярка 4 са 3550 земеделски производители да получат подкрепа за инвестиции в техните стопанства. 610 предприятия от ХВП да бъдат подпомогнати за инвестиции, свързани с добавяне на стойност към произвежданата продукция, в това число инвестиции, свързани с подобряване на енергийната ефективност. 56 000 ха да бъдат обхванати от напояване,  осигурено чрез изграждане на нови или реконструиране на стари напоителни съоръжения.

 

 

 

Leave a Comment