Девет банки раздават гарантираните влогове в КТБ по ЕГН и ЕИК

Корпоративна търговска банкаДевет банки ще раздават гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка (КТБ) според последната цифра в ЕГН-то на физическите лица и в ЕИК или БУЛСТАТ на юридическите. съобщи Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Например, ако ЕГН на вложителя завършва с цифрата „9“,  той ще бъде обслужен във всеки от клоновете на Първа инвестиционна банка. Ако завършва с „8“, изплащането на гарантирания влог ще става чрез СИБАНК.

Банките, ангажирани с изплащането, са:

0 – Банка ДСК ЕАД

1 – Обединена българска банка АД

2 – Юробанк България АД

3 – Райфайзенбанк (България) ЕАД

4 – Алианц Банк България АД

5 – УниКредит Булбанк АД

6 – УниКредит Булбанк АД

7 – Централна кооперативна банка АД

8 – СИБАНК ЕАД

9 – Първа инвестиционна банка АД, включително обслужването на чуждестранните лица

Изплащането на влоговете в КТБ започва от 4 декември, четвъртък.

Банките са избрани най-вече според клоновата им мрежа, като изискването е било тя да е достатъчно голяма, за да се избегне струпване на вложители в една финансова институция.

Вложителят следва да посети офис на определената му обслужваща банка, където представя: за физическите лица – лична карта или документ за самоличност на чуждестранно физическо лице; за юридическите лица – ЕИК или удостоверение за регистрация по БУЛСТАТ и актуално удостоверение за регистрация, с което се удостоверяват лицата, които управляват и представляват юридическото лице, както и декларация по образец, наличен в банката (в 2 бр.).

Вложителят може да си открие сметка в обслужващата банка и да остави сумата на влог в нея, да нареди превод на сумата по сметка в друга банка или да изтегли парите в брой. Той има срок от 5 години, в който да реши как да се разпореди с парите си.

Влоговете в чуждестранна валута се изплащат в левове според обменните курсове на БНБ в началния ден на изплащането.

Списъците на клоновата мрежа и работното време на банките, които обслужват вложителите на КТБ, ще са публикувани на уебсайта на ФГВБ в секцията за изплащане на влоговете в КТБ. Списъците ще са налични и в клоновата мрежа на обслужващите банки, както на уебсайта на КТБ.

Leave a Comment