Благовещение е!

Блага вест

Благовещение е празник на хората и природата

Днес е един от най-големите християнски празници – Благовещение. На този ден Дева Мария научава от Архангел Гавраил, че ще роди Спасителя и Син Божий Исус Христос. За това се разказва в Евангелието, писано от апостол Лука.

Празникът се почита от всички майки, защото се свързва с тайнството да носиш и да раждаш живот и защото Света Богородица е тяхна закрилница. Благовещение е част от Великденския празничен цикъл, Църквата го обявява  за официален празник през седми век. Другото му име е Благовец и е символ на пролетта и събуждането на природата за нов живот.

У нас на този ден се приготвя нещо зелено за трапезата – коприва, спанак, лапад. По традиция, в менюто трябва да има и риба. Жените пекат питки, намазват ги с мед, чупят ги и раздават парчета на съседи и близки.

Старите българи са вярвали, че на Благовец раните бързо зарастват, а всяка отрова губи силите си. На този ден са се палели и прескачали огньове като добра магия срещу ухапване от змия. На Благовещение се засаждали и дървета, защото се е знаело, че плодовете от такова дърво стават по-сочни и сладки.

Имен ден празнуват всички с имена Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и други.

 

Leave a Comment