Съдебната система стана играч в преразпределянето на бизнес

Михаил Екимджиев„Със съдебната система се преразпределя бизнес. Тя все по-уверено се утвърждава като играч“, заяви тази вечер пред бТВ пловдивският адвокат Михаил Екимджиев. Като пример той посочи случая с френската фирма, повдигнат от посланик Дьо Кабан и с ТВ7, които са идентични. Екимджиев сравни ролята на съдиите със атомната енергия. От нея можеш да направиш бомба, но можеш да направиш и атомна централа.

Адвокатът обяви, че категорично подкрепя искането на Реформаторския блок Висшият съдебен съвет да подаде оставка.“Смятам, че е твърде закъсняло това искане. За две години същият този ВСС сътвори куп скандали. А когато трябваше да действа, той престъпно и съпричастно мълчеше.“ По думите му вече пет години съдии, както и Съюзът на съдиите подават сигнали за разпределянето на делата към ВСС, но те се приемат „за сведение“, което е като да ги хвърлиш в кошчето за боклук. Екимджиев си обяснява това бездействие с това, че ВСС има интерес да работи по този начин.

„Всички, които работят с българската съдебна система знаят, че в нея има зависимости и те се крият в начина, по който бе избран ВСС, главния прокурор, председателя на ВАС, приятелката на Цветан Цветанов (Владимира Янева). Затова тези, които си ги избраха, както каза Кокинов, да си поемат отговоността“, продължи адвокатът.

У нас оставки твърде малко се подават, защото те са въпрос на личен морален акт. „Когато един човек е поставен на даден пост, той трябва да изпълни ангажиментите, които е поел пред тези, които са го поставили на това място“, обясни липсата на оставки Екимджиев.

Той веднага се съгласи с въпроса има ли престъпни групи в съдебната система, като уточни, че не само ги има, но действат от години.

„Най-тъжното и унизителното е, че нашата съдебна система съществува, за да откликва на критиките на други държави (в случая – Франция), а не на критиките на суверена“, посочи пловдивският юрист.

По повод готовността на главния прокурор да извърши реформа в прокуратурата, Михаил Екимджиев подхвърли, че Цацаров е „съвършен и завършен апаратчик от номенклатурен тип“, който ще направи всичко възможно да „бламира и торпилира“ реформата в съдебната система, и да оцелее после като политик. „Защото иначе той свършва дотук.“ Адвокатът сравни поведението на главния прокурор с наставленията на Тодор Живков „да се снижим“ докато отмине бурята.

Leave a Comment