След полунощ депутатите приключиха с бюджет 2015

Народното събрание през нощтаСлед полунощ и малко преди 2 часа депутатите окончателно приеха Бюджет 2015. За по-малко от 24 часа парламентът прие 3 бюджета за догодина. Няколко пъти народните представители удължаваха работния си ден, а накрая решиха, че ще разглеждат бюджета за догодина до финалното му гласуване.

За догодина е заложен икономически растеж от 0.8 %, таван на дълга до 8,1 милиарда лева и дефицит от 3 на сто. Предвидено е увеличение на минималната работна заплата на 360 от Нова година и на 380 от 1-ви юли.

Земеделските производители и тютюнопроизводителите ще се осигуряват върху 300 лева месечно. хората ще могат да избират дали да прехвърлят допълнителните осигурителни вноски от частен пенсионен фонд към НОИ. Окончателно депутатите решиха, че максималният осигурителен доход за всички осигурени лица ще се увеличи на 2 600. Няма да има увеличение на пенсионната възраст, но ще се вдигне осигурителният стаж с 4 месеца.

Здравната каса пък ще получи над 3,075 милиарда лева за догодина.

Според сметките държавата отново ще харчи повече през 2015 и приходите ще са по-малко от разходите.

„Нямам претенции, че това е добър бюджет, но това е възможният бюджет. И да стане по-добър, зависи от всички нас“, коментира преди гласуването на бюджета финансовият министър Владислав Горанов.

От общо 116 народни избраници в зала, 106 бяха „за“, 4 „против“, а 6 се въздържаха.
Следващото заседание на парламента ще бъде на 14 януари.

Leave a Comment