След 3000 години шафранът стигна до България
Как се отглежда реколта от една от най-скъпите билки в света – шафрановия минзухар? Той се използва в готварството като подправка, някога е служил и за оцветител, а освен това има както лечебни, така и козметични свойства. Често се фалшифицира като се свесва с други билки. Придава светлооранжев цвят на гозбите, а като негов евтин заместител се сочи куркумата. На вкус е горчив и мирише на сено. Данни за шафрановия минзухар са датирани отпреди 3000 години. Сравнително отскоро той най-после стигна до България. (За растението и възможностите да вирее у нас виж ТУК)
Изисквания на растението
Билката се нуждае от пряка слънчева светлина, като сянката не му понася. Най-добре е да се засажда в полета, които са наклонени на юг, което осигурява максимално излагане на слънце. В Северното полукълбо луковиците на шафрана се садят през юни, но може и до септември. Те се засаждат на дълбочина 7 до 15 см и на разстояние една от друга – 2-3 см. Луковиците, засадени по-дълбоко, дават по-малко цветни пъпки и дъщерни луковици, но полученият шафран е с по-високо качество.
Шафрановите минзухари се нуждаят от ронливи, рехави, с ниска плътност, добре напоени и добре оттичащи се глинено-варовити почви с високо органично съдържание.
Добив и цени
След летуването луковиците образуват тесните листа и започват да пъпкуват през есента. Едва през октомври (в Северното полукълбо) започва цъфтенето. Цветовете се берат рано сутрин, защото бързо увяхват след пладне. Растенията цъфтят в светло виолетов до бледо морав цвят в продължение на десетина дни. Добивът от декар е 2 кг сух цвят.
За подправка се използват трите червени близълца, заедно с част от шийката, където те се свързват с растението.
Приблизително 150 цвята са нужни за 1 г сух шафран; за производството на 12 г сух шафран (72 г пресен), е необходим 1 кг цветя. Един прясно откъснат цвят дава приблизително 0,03 г пресен или 0,007 г сух шафран.
Средната изкупна цена на килограм шафран(подправка) за Европа е между 1500- 3200 евро. Цената варира според качеството и сортовете. На дребно един грам сух шафран в магазините струва между 6 и 24 едро.
Хасан Тахиров обаче споделя пред zaman.bg, че килограм сушен шафран върви от 15 000 до 30 000 лв. (Цената не се потвърждава от други източници – б.р.) Най-големият купувач са арабските държави, които използват близълцата за подправка на пилафа. Козметичната компания Нивеа, както и фармацевтични фирми са другите големи купувачи. Засега предлагането на шафран на международния пазар задоволява едва 20% от нуждите, според Тахиров.
Опит от първо лице
Производител на шафран от Плевен споделя опита си във фейсбук страницата www.facebook.com/bgshafran:
„Гледам шафран в България, по-точно в региона на Плевен, от 2011 г., като през тези години трупах опит
паралелно и от една шафранена кооперация в Испания на място.
Първо, искам да кажа, че има два основни начина на отглеждане: Европейски и Арабски .
Европейският шафран се гледа на лехи, като на всяка 3-та година луковиците се изваждат и разсаждат наново. Така цветовете си остават едри и хубави, а качеството на шафрана е високо (най-скъпият шафран е „Ла Манча“ и се характеризира с дългите си и тънки тичинки ).
Арабското гледане на шафран, може да се каже, е малко по-мързеливо. Шафранът е засят толкова нагъсто, че всичко е като поляна. Луковиците не се пресаждат и с годините се размножават прекалено много, че буквално са една до друга. Дори и трева е трудно да поникне между тях. Цветовете не могат и нямат пространството да се развиват добре. Отделно от това при беритба буквално се ходи по тях, а това рефлектира и на качеството (тичинките на арабския шафран са къси и дебели) . Не съм запознат добре с гледането на шафран в Иран и Индия, затова ще обясня как се гледа в Испания , прибавяйки и моя опит от България:
Луковиците на шафрана се засаждат на 10-15 см. дълбочина. Аз лично ги засаждам на 10 см. Правя бразда около 6-7 см. дълбока и нареждам луковиците през 2-3 см. След това загребвам, за да стане на леха, след което луковиците ми са на дълбочина около 10 -12 см.
Разстоянието между редовете е 35-40 см .
Саденето е подобно на саденето на арпаджик . Няма нужда да се полива след засаждане, в Испания препоръчват поливане един път месечно, но само при голяма суша. Аз все още не съм поливал, тук си вали достатъчно и то не само един път в месеца. Хубаво е преди засаждане да се третира терена срещу плевели .
Луковиците се вадят за разсаждане началото на май месец и трябва да се насадят до края на юни, за да имате добър цвят есента. Все пак, може да садите до края на септември- началото на октомври. Няма да имате цвят, но луковиците ще презимуват и следващата година ще са се размножили от 3 до 5 луковички за бройка- колкото по-студена е зимата, толкова по-добро е размножаването им.
Средата на септември излизат листенцата на минзухара, а цъфтенето започва средата на октомври и до началото на ноември си има цъфнали минзухари.
Понеже съм живял в Испания , знам че прекупвачите които минават по селата да изкупуват от хората шафран купуват от бабите, които си гледат в градинките за по 1800- 2000 евро килограм подправка като максимум, така че лесни пари няма . Колко луковици са в 1 декар? Отговарям: за 1 декар отиват средно 700 кг луковици , аз нямам такива количества да предлагам за декари , защото са тонове луковици. Мога да дам информация за цени на килограм в Европа – средно са между 12 и 24 евро за кило на едро луковици.“
продавам луковици за шафран 0884762310
Hasan tahirov ot kırdjali ot facebook bamerete ako istate
Kupuvaiti ot hasan tahirov ot facebook
tarsq da si kupq lukovici i ako ima semena
ot kade moga da si kupq lukovici ili semena
От къде да закупя 1 кг. Луковици
Как да се снабдя с малко луковици?
Къде се изкупува???