Работодатели привличат софтуерни инженери с 4-5 хил. лв. заплата

Програмисти и служители в аутсорсинг фирми ще са най-търсени догодина

офисСофтуерен инженер с маркетингови умения, който владее английски и френски език, ще е най-големият търсеният служител на пазара на труда у нас през 2015 г., прогнозираха експерти по подбора на кадри пред „Труд”. Работодателите са наясно, че хора с подобна квалификация се срещат рядко в България и затова са готови да ги привлекат с доста приятни заплати от 4000-5000 лв. на месец.

Сред най-дефицитните кадри догодина ще са компютърните специалисти, оператори в кол центрове и продавачите. Според Асоциацията на софтуерните компании браншът може да осигури работа на още поне 70 000 души.

Аутсорсинг фирмите, които обслужват различни дейности в сферата на финанси, връзка с потребители, административна дейност и човешки ресурси, ще продължат да се разширяват и да търсят нови служители, поясни Мария Темелкова, мениджър в „Менпауър”. Догодина ще се открият работни места в и производството, тъй като международни компании, свързани с автомобилния сектор и в други области на електрониката планират да изнесат дейността си в България. Засега обаче няма нищо сигурно, каза Светлозар Петров, управител на „Джобтайгър”.

Все по-голям ще става дефицитът на лекари, медицинснки сестри и парамедици. Ще има голям глад и за учители, прогнозира Томчо Томов, експерт в Българската стопанска камара. Половината от педагозите ще се пенсионират в следващите 4-5 години, а сред младите няма мераклии за техните места, твърди той.

Ще продължи засиленото търсене на кадри със средно техническо образование в производството и преработващата промишленост. Сред най-дефицитните работници са и шофьорите. Освен професионалната квалификация за работодателите стават все по-важни т. нар. меки умения – работа в екип, способност за учене, постоянство, отговорност, адаптивност.

Leave a Comment