СV с правописни грешки – в кошчето, дори ако кандидатът е гений

42 фирми ще предложат работа и стаж за студенти на кариерния форум в панаира
Светозар Петров, JobTiger

Светозар Петров очаква поне 2000 студенти на форума в Пловдив

Младежите, които кандидатстват за работа или стаж, правят една основна грешка – пишат неграмотно CV-та си. Едно представяне, в което има доста правописни грешки светкавично декласира кандидата, независимо от качествата му. Сбърканите думи и граматика отхвърлят 80 процента от претендентите за дадена позиция. Това обясни днес в Пловдив Светозар Петров, управител на Job Tigar, 5 дни преди откриване на форума за студентски стаж и кариера. „Национални дни на кариерата 2013 – Добра кариера, Добър живот“ ще се проведе в Международния панаир в Пловдив, откриването му е на 1 април.

42 фирми ще участват в събитието и ще предложат оферти за работа и стаж на младежите. Досега кариерната инициатива е била посетена за 10 години от 13 000 студенти от Пловдив. Тази година организаторите очакват между 2 и 3 хиляди души да проявят интерес.

„Снимките в CV-та трябва да са тип паспортни, а не в цял ръст или от плажа“, поясни още Петров. Най-предпочитаните позиции от кандидатите са високо платените. А високо платени са високо специализираните професии. „Има такива позиции, за които знаем, че не повече от 15 души в страната притежават компетенции да ги заемат. И, когато се явят един-двама, сме доволни“, посочи управителят.

Петров каза, че поколението Y (25-годишните) също имат изисквания към работодателите. „Първо, младежите искат високо заплащане. Второ – признание. Трето – шефът да бъде истински лидер. И четвърто – да се чувства горд от продукта, който прави“, изброи организаторът. той смята, че доста от кандидатите за работа не правят първично проучване за това кои са добрите работодатели. „За съжаление те не са много“, каза Петров и уточни, че под „добри“ разбира такива, които оценят, че грижата за служителя трябва да е на първо място в ръководенето на фирмата.

Според него студентите от големите градове имат проблем с мобилността си за разлика от тези, които живеят в по-малки населени места.

Светозар Петров посочи още, че в последния доклад на ЕК за България е посочено, че има проблем с недостатъчните на брой специализирани кадри.

 

Leave a Comment