Тютюнопроизводители искат промени веднага! Цените са стигнали дъното

Сдруженията в сектора са готови да се обединят в единна камара

Автор: Мартин Иванов

комисия по земеделие

 

Тютюнопроизводители поискаха незабавно приемане на промените в Закона за тютюна, както и въвеждане на краен срок  и ясни времеви граници на изкупната кампания. Според бранша у нас липсва достатъчен контрол на качеството на семената, а производителите се оплакват, че понякога ги получават със закъснение. Ниското им качество е пък предпоставка за това по време на изкупната кампания изкупните цени да са ниски.

През 2014 година цените, предложени от изкупвачите, са достигнали 20 годишно дъно. За разлика от България, в Гърция са определени 5 нива на качеството на семената, респективно и на тютюна.

Прецизиране функциите на ведомствата, отговарящи за сектора на тютюнопроизводителите, създаване на регистър на производителите, изчистване на законовите разпоредби свързани със закупуване на семена и въвеждане на регистър на търговците на търговците с тютюн, са някои от промените, които ще бъдат направени в Закона за тютюна. Това стана ясно по време на дебатите по време на заседанието на Комисията по земеделие в парламента днес.

Основните проблеми в сектора са свързани с времето за изкупуване на тютюна, както и с изкупните цени. От бранша са се обединили около това всички организации в сектора да влязат в единна камара.

Настоява се също регистърът на търговците на тютюн да е максимално опростен.

Министър Танева припомни, че инициативата за законовите промени е дошла от страна на няколко браншови организации в края на миналата година, предвид на безпокойството им по отношение на изкупната кампания. „Промените обаче не трябва да създават условия за намеса на държавата на пазара, а трябва да дават сигурност на всички страни – на производители и търговци. Искаме да въведем условия за създаване на по-качествено производство, което да доведе и до по-високи цени”, заяви още тя.

Leave a Comment