Цветанов: Напускам политиката, а вие г-н Станишев?

Истински дуел между бившия МВР шеф и лидера на социалистите наблюдаваха тази сутрин зрителите на bTV
Станишев

Скандалът с папката на Станишев удари тавана тази сутрин

Неочаквана драматургия се разигра тази сутрин в студиото на bTV, където събеседник малко след 8 часа бе лидерът на БСП Сергей Станишев. Внезапно Цветан Цветанов поиска думата първо по телефона, а малко по-късно се появи и в студиото. Бившият вътрешен министър обеща да се оттегли от политиката, ако вчерашният сигнал за подслушванията, внесен от Сергей Станишев в прокуратурата, се окаже истина. Той покани червеният лидер да го последва със същото обещание, в случай, че сигналът се окаже блъф. Станишев обаче не бе склонен да стигне докрай. Той обаче обеща да се извини,  ако прокуратурата отхвърли съмненията за нерегламентирано използване на СРС-та.

Как започна всичко това?

Темата, заради която бе поканен в студиото Сергей Станишев, бе анонимният сигнал за подслушване на известни политици, министри и бизнесмени, внесен вчера при главния прокурор Сотир Цацаров. Тъкмо, когато червеният председател припомняше признанието на Бойко Борисов отпреди 2-3 години, че подслушва министрите си, и малко след като обясни, че служебният МВР шеф  Петя Първанова не е отговорила на официално зададения му въпрос „Вярно ли е, че лидерите на протестите се подслушват и следят“, в студиото позвъни Цветан Цветанов и поиска думата.

Бившият вътрешен министър веднага заяви, че вчерашният сигнал е лъжа. Той цитира Станишев, който след като внесе папката при Цацаров каза: „Бих се радвал тази информация да не е вярна“ и го атакува директно: „Ами защо тогава бе, г-н Станишев, първо не изчакахте прокуратурата да се произнесе, и тогава да обвинявате Цветанов и институцията МВР?“  Бившият МВР шеф дори не направи пауза, когато заяви: „Ако се докаже, че министър Цветанов е разпореждал нерегламентирано използване на СРС-та, аз ще изляза от политиката!“

Той покани и Станишев да даде същото обещание, на което червеният лидер не реагира. След което стана ясно, че Цветанов е няколко етажа над bTV в централата на ГЕРБ и може до 3 минути да се появи в студиото. Виктор Николаев го покани, а Станишев заяви, че ще иска допълнително телевизионно време заради намесата на Цветанов.

След 3 минути, точно в 8.29 ч бившият вътрешен министър се настани до Сергей Станишев.

Той отново повтори обещанието си за оттегляне. И отново посочи, че е абсолютно недопустимо председателят на европейските и на българските социалисти да хвърля в публичното пространство недоказани съмнения. „Вие обиждате не Цветанов, а институцията МВР“, емоционално заяви ексминистърът. И допълни, че когато е бил министър е получавал непрекъснато сигнали срещу Станишев, на които не е давал гласност.

„Аз съм политик и тези данни за подслушвания бяха скандални“, обясни Станишев. „Затова ги внесох прокуратурата да ги провери.“

Водещият изказа съмнения, че е възможно в МВР да няма следи от това непозволено използване на СРС-та и прокуратурата да не открие нищо. При тези думи Цветанов избухна: „Това да не е плод-зеленчук! В МВР всичко се описва и документира!“

Нататък разговорът премина към предизборен дуел Станишев-Цветанов. Единият припомни изнесената класифицирана информация от Станишев и „случая Хохегер“, подслушванията, публикувани във в. „Галерия“. Другият – СРС-та на Мишо бирата, Танов, Дянков, лекарите в Горна Оряховица.

В крайна сметка, Сергей Станишев обеща да се извини, ако сигналът с нерегламентираните СРС-та се окаже непотвърден. Цветанов пък получи покана да се яви в студиото следващия понеделник.

Leave a Comment