Само две оранжерии се осмелиха да отглеждат краставици през зимата

Само ядките от орех и кайсия са български, при зарзавата нашенски са морковите и марулите

тържищеСамо две оранжерии се осмелиха да отглеждат краставици през зимата. Те са в Петрич и във Велинград. При тържището до с. Първенец, Пловдивско по това време на годината краставиците са най-вече гръцки и турски, а цените им са с над лев по-ниски спрямо българските, които се продават на едро за 3.80 лв./кг.

Не е изненада, че тържището е превзето от вносна стока. Чесън, кромид, домати, салати, патладжани, пипери… зарзаватът идва от целия свят. Чесънът например се внася от Китай, Испания, Израел и Франция. Кромидът е немски. Складовете вече са заредени с пресни картофи от Франция за 0.80 лв./кг. Има и немски, но миналогодишна реколта, за 0.50 лв. Толкова струват и българските, които обаче се намират по-трудно на тържището. Доматите са предимно турски и струват на едро по 2.40-2.60 лв.

Български са морковите и тези дребни марули, показва търговец на борсата. Морковите се продават по 0.70 до 1.20 лв., а марулите по 0.70-0.80 лв. за бройка. Гръцките къдрави салати конкурират нашите с цена от 4 лв. за килограм.

От много години българският фасул е пазарен хит само през септември, след това изчезва.

Единствените български ядки в складовете са от орехи и кайсии. Скоро обаче нашите орехи ще свършат и ще предлагаме украински, посочва друг търговец. От сушените плодове родни са само черешите в склада му.

Leave a Comment