Проф. Светла Бъчварова: Ще има проблеми заради автоматичното прекратяване на договорите за аренда

Много от новите промени в Закона за собствеността на земите трябва да бъдат преосмислени

Проф. Светла Бъчварова, зам.-председател на Комисията по земеделие и храни в НС пред АгроПловдив

Светла БъчвароваПриетите набързо промени както в закона за земята, така и в този за земеделските производители ще доведат ли до разрешаване на проблемите на фермерите, или ще създадат нови „бели петна” във взаимоотношенията помежду им?

Смятам, че при прилагането на приетите през миналата седмица промени в Закона за подпомагане на земеделските производители няма да има особено големи проблеми, защото още в края на юни миналата година беше приета концепцията за директните плащания. Беше изяснено по какви мерки и направления ще се кандидатства през 2015 година и законът трябваше да отрази както концепцията, така и европейските регламенти, за да може кампанията да стартира от 1 март. По Закона за собствеността и ползването на земята обаче имам съмнения, че много от нещата, които в момента се предлагат, ще трябва отново да се преосмислят. Става дума за комасацията на земите, белите петна и други. Надявам се, текстът за пасищата и ливадите да проработи, защото в предишните изменения не проработи, тъй като администрацията не си свърши работата и не промени правилника. Сега отпадна възможността за промяната в правилника, но все пак зависи от работата по места как ще стартира отдаването на пасищата и ливадите под наем през 2015 година.

От организацията на агроекологичните земеделски производители обаче казаха, че няма промяна специално в режима за ползване на ливадите.

Да, така е. Аз вече казах, че до момента е имало проблем с предоставянето им, тъй като те са били давани не на животновъди, а на консултантски фирми, които да акумулират средства без да извършват никаква реална дейност. Така се създаваха предпоставки за облагодетелстване на различни приближени кръгове или дадена община. Моето желание беше за преразглеждане на тези договори и животновъдите да могат да получат пасища и ливади в по-големи размери. Както видяхте обаче, предложението ми за това не бе прието.

Остава ли в сила старият вариант на закона за вписване на служебните споразумения за комасация на земите в Агенцията по вписванията?

Не, единствено остана изискването за нотариална заверка на подписите на собствениците на земята. Приемам го, защото може би наистина няма подобна практика, но тук важното  при комасацията на земите е, че се предвижда  автоматично прекратяване на договори за аренда, сключени по друго време, които са в ход и се изпълняват. Според мен това не е правилно и не добре обосновано, и ще създаде проблеми.

Да се върнем към закона за подпомагане на земеделските производители. Вие изразихте някои резерви относно промените свързани с повишаване ефективността на работата на администрацията, и по-конкретно с делегиране на правата на управляващия орган на ПРСР.

По отношение на делегирането на правата в комисията приехме становището, че от страна на управляващия орган ще става само към фонд Земеделие. В първоначалния текст беше записана неясната формулировка, че това ще става към „структури”, което отваря вратичката подобни права да се делегират на различни структури. Това беше сериозен гаф на администрацията, който беше изчистен навреме.

В медиите се появиха информации за масови дела на земеделски производители срещу кметове, отдали земи за ползване на фермери, решили да отглеждат култури за посевен материал.

Да, става дума за така наречената пространствена изолация. Аз съм направила писмено запитване до министър Танева, защото Законът за посевния и посадъчен материал влиза в противоречие с изискването за издаване на заповеди от кметовете. Сега това се прави съвсем тенденциозно на границата с имот със съседен арендатор, като се изисква право на пространствена изолация, но този арендатор няма право да реагира, а кметът от друга страна няма право да не издаде заповед, щом като от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) са казали, че  на този терен могат да се отглеждат хибридни семена. Това е много сериозен въпрос, и ми се струва, че трябва да погледнем Закона за посевния и посадъчен материал, защото контрола на ИАСАС не е достатъчен. Те трябва на терен да видят къде са тези парцели, определени за отглеждане на хибриди, и къде се намират спрямо съседните им парцели.

Leave a Comment