Фермерите доволни от субсидията за плодове и зеленчуци, но питат: Как се изчисли?

Средните добиви, на база на които се определя помощта за всеки производител, са високи и благоприятни за бенефициентите

гръцки прасковиФермерите от Пловдивско са изключително доволни от бързото изплащане на субсидията за качествени плодове и зеленчуци. От две години насам те получават тази помощ през месец май, а през 2015 г. преводите към сметките им започнаха в началото на тази седмица. Сумите вече са изплатени и те са почти два пъти по-високи спрямо предишната година. За реколта 2014 субсидията е 160.38 лева на тон, докато за продукцията през 2013 г. тя беше 84.10 лева.

За земеделските производители обаче остава въпросът как точно е изчислена субсидията?

Както е известно, помощта се полага върху 50% от средните добиви за субсидираната земеделска култура.

Големият въпрос е какви средни добиви са определени в заповедта на министър Десислава Танева?

В самата заповед липсва подобна информация. АгроПловдив обаче успя да я получи от свои източници.

Оказа се, че за щастие на производителите, за изчисляването на субсидията не са използвани данните от последния Аграрен доклад, в който средните добиви от ябълки, домати и т.н. са много ниски. Цифрите, на база на които е сметната помощта, са изключително благоприятни за бенефициентите.

 

В приложението към заповедта са посочени следните средни добиви от декар:

Домати полски – 6.3 т/дка

Краставици полски – 6 т

Пипер полски – 4.2 т

Домати оранжерийни – 28 т

Краставици оранжерийни – 33 т

Пипер оранжериен – 15 т

Ябълки – 4 т

Праскови – 3.5 т

Кайсии и зарзали – 2.5 т

Череши – 1.4 т

Прочети още: 1600 фермери са се отказали от субсидията за качествени плодове и зеленчуци

 

 

Leave a Comment