Франция е №1 при зърното, Полша при ябълките, Италия при домати

640_273fe33b9e4f669009a13e67269a7966Данни на Евростат за 2013 г. показаха, че в рамките на Европейския съюз Франция е №1 при производството на зърно, Полша на ябълки, Италия на домати, Германия на свинско месо. Къде е България?

Българските земеделски производители са отгледали малко над 9,150 млн. тона зърнени храни (вкл. ориз) през 2013 година, показва последната статистика на Евростат, посветена на селското стопанство в ЕС, пише „Инвестор“.

Далеч по-малки са количествата на произведените плодове и зеленчуци, е видно от справката. През 2013 година в страната са отгледани 118 хил. тона домати и едва 5 хил. тона моркови. Българската реколта от моркови е съпоставима с производството им в Кипър, където при далеч по-неблагоприятни условия, са отгледани 3 хил. тона моркови.

Като цяло най-големите производители на зърнени култури са Франция (67 млн. тона), Германия (47 млн. тона) и Полша (28,4 млн. тона), а общо в ЕС са произведени малко над 305 млн. тона зърнени култури.

Полша е и най-големият производител на ябълки в ЕС , като реколтата в страната е над 25% от произведените в ЕС количества или малко над 3 млн. тона. Най-големият производител на домати в ЕС пък е Италия с над 5,2 млн. тона продукция през 2013 година. Следват я Испания (3,7 млн. тона) и Гърция и Португалия (с по малко над 1 млн. тона, произведени и в двете държави).

У нас, според Аграрния доклад на Министерството на земеделието и храните, през 2013 г. сме произвели 55 013 тона ябълки и 117 948 тона домати.

Данните на евростатистиката за 2014 година пък показват, че в повечето страни преобладава растениевъдството, макар и продукцията от този сектор да съставлява 52% от общата селскостопанска продукция на общността.

Най-голям е делът на растениевъдството в съседни на България страни – Румъния (73%) и Гърция (69%). Страната ни не остава по-назад и се нарежда на трето място в своеобразната класация с дял от 65% на растениевъдството в общата селскостопанска продукция.

По отношение на продукцията от сектор „Животновъдство“ Германия е основният производител на свинско месо в ЕС. В страната се произвеждат 25% от общата продукция или общо 5,5 млн. тона. За сравнение, българското производство на свинско меса, пак според Аграрния доклад, през 2013 г. е било 72 905 тона.

По данните на Евростат през 2013 година у нас са произведени 52 хил. тона свинско и 95 хил. тона пилешко месо.

Leave a Comment