Сиренето „Халуми“ – обща кауза за гръцкия и турския Кипър

сирене ХалумиОт векове насам „Халуми” е традиционно сирене за кипърците, независимо дали живеят на север, или на юг. Сега този продукт е на път да обедини разделеният от десетилетия остров. То се продава в цял свят и носи годишно на средиземноморския остров почти 80 млн. евро приходи. Производителите обаче са загрижени за това гастрономично наследство.

„Искаме да защитим това име, за да не могат останалите държави да го копират”, казва за АФП Янис Питас. Според него „Халуми” трябва да бъде защитено подобно на френското сирене „Рокфор”.

Правителството в гръцката част на острова вече е поискало от ЕС името на този продукт да бъде включено в списъка на защитените географски понятия. Властите в северната част на острова, доминирана от четири десетилетия от кипърските турци, решиха тяхното сирене „Хелим” да не бъде защитено от европейските разпоредби. „Гърците нямат никакъв контрол над Северен Кипър и разпоредбите им не могат да важат отвъд южната част на острова. Те смятат, че щом нямат контрол над нас, ние нямаме право да използваме това име”, казва Али Цирали, председател на севернокипърската търговска камара.

Въпреки това все по-нарастващата конкуренция може да накара Севера и Юга да изоставят различията си в името на това, да се борят за запазване на общата кипърска култура. „Това е една стока, която изнасяме, и всички производители могат да спечелят – турските, гръцките, и всички останали, които искат да произвеждат „Халуми” в Кипър”, смята аграрният министър на страната Никос Коялис. Ето защо общите действия за защитата на „Халуми” може да се окаже първата малка крачка към преодоляване на разделението на острова.

Подготви: Мартин Иванов

Leave a Comment