Иво Прокопиев закопа журналистите в „Капитал“ и „Дневник“

Преди да се оттегли от управлението на „Икономедиа“, собственикът изтегли два  кредита за общо 8.5 милиона евро, които медиите изплащат

 

Кредиторът „Алфа банк“ направи опит да влезе във владение на редакциите на вестниците„Капитал“ и „Капитал дейли“ /преди „Дневник“/ в края на миналата седмица. Банката дори имаше намерение да назначи свой изпълнителен директор и да започне да управлява медиите на Иво Прокопиев. Новината възпроизведе невероятен шум както в медийните среди, така и сред политиците. Имената на обичайните заподозрени – Бойко Борисов и Делян Пеевски, както и личният враг на издателската компания Цветан Василев, собственик на „Корпоративна търговска банка“,   веднага нахлуха в коментарите. А Съветът на директорите на „Икономедиа“ публикува изявление, , последното изречение на което беше следното: „ Ако се окаже обаче, че зад предприетите действия се крие опит за превземане на „Икономедиа“ и подчиняване на редакционната политика на медиите, каквито индикации за съжаление имаме, ще се противопоставим с всички правни и публични средства.“

Истината обаче не е толкова героична.

Ако „Икономедиа“ е крепост, то тя не е нападната отвън от тайни и явни противници, а е разрушена отвътре. От нейния създател Иво Прокопиев. Какви са фактите:

Ако се върнем към охолните години преди кризата, можем да видим, че издателската компания се е развивала повече от прекрасно. Общата печалба през 2005 – 2006 г. е била 3.153 млн. лева. През 2007 г. след облагането се оказва 5.361 млн. лева. През март 2008 г. акционерите решават да вдигнат капитала от 575 624 лева до 6 379 957 лева. Акционери в „Икономедиа“ са „Агенция за инвестиционна информация“ЕООД със собственик Иво Прокопиев и дял от 51% и „Пи Ейч медиа“ЕООД на Филип Харманджиев, която притежава 49 на сто.

През 2008 г. кризата вече е започнала, но все още не е нанесла видими поражения както на икономиката в страната, така и на „Икономедиа“. Поредният финансов отчет за същата година показва, че печалбата на издателя е намаляла леко, но все още е много добра. След облагане с данъци, дружеството отчита чисти 4.308 милиона. Прокопиев и Харманджиев си поделят 1.830 млн. от сумата, останалите се разпределят към фонд Резервен и на разположение на фирмата.

През 2009 г. ситуацията коренно се променя.  Печалбата пада на 380 571 лева, тоест над 11 пъти, което е шоково за който и да е бизнес. Положителният факт в дълбокото гмуркане е, че все пак „Икономедиа“ е на печалба. Само че съществува и още един друг факт, за който малцина от работещите в медиите на групата знаят тогава. Фактът, че изданията са вързани с два огромни кредита, сключени на 21 декември 2007 година. Кредиторът е гръцката „Алфа банк“.

В една и съща дата

в края на 2007 г. се подписват два кредита.

Единият е за 4 334 474.82 евро с длъжници „Икономедиа“ и „Агенция за инвестиционна информация“. Вторият е за сумата от 4 167 450 евро с длъжници „Икономедиа“ и „Пи ейч медиа“. В последствие „Пи ейч медиа“ се измъква от дълга като го прехвърля на „Агенцията за инвестиционна информация“. Или, казано с други думи, Харманджиев се освобождава от дълга, а Прокопиев го поема. Така или иначе, длъжник и по втория кредит е „Икономедиа“. Впоследствие се появява още един длъжник на втория заем и това е „ТЗ медиа“. Фирмата е собственост на днешния председател на Съвета на директорите на „Икономедиа“ Теодор Захов. Типично за банковата практика е и подписването на 3-и кредит, т.нар. револвиращ от 350 000 евро за оборотни средства. Двата големи кредита са със срок на погасяване до 21 април 2014 г., третият е за година.

Две години и половина по-късно настъпват фундаментални размествания в управлението на „Икономедиа“.

На Общото събрание на акционерите на 1 август 2010 г. Прокопиев, Харманджиев и Галя Прокопиева се оттеглят от управлението. Забележителното е, че го правят елегантно и в известен смисъл дори революционно. Те

прехвърлят властта в ръцете на журналистите.

Създават нов раздел в Устава, в който включват Редакционния съвет на медиите под шапката на „Икономедиа“. В Съвета на директорите влизат главните редактори на „Капитал“ и „Дневник“, както и представители на журналистическите екипи, които се избират с гласуване от репортерите и са на квотен принцип. И преди, и до момента в никоя българска медиа подобна схема на управление не се прилага. Журналистите никога не са имали подобна власт да решават проблемите и перспективите на медията, в която работят. В „Икономедиа“ създават дори собствен Етичен кодекс, подписан от всички редактори и репортери.

Това би бил забележителен момент в българските медии, ако избягаме от съмнението, че е уловка за вестникарските екипи в компанията. А че уловката е налице, се подкрепя от факта, че журналистите, управлявайки медиите, трябва да се справят някакси и с двата тежки кредита. И то в разгара на дългата криза.

По това време в управлението на „Икономедиа“ влиза и Теодор Захов.

Защо Иво Прокопиев се оттегля от управлението е въпрос, свързан и с други негови бизнес решения. Ако си спомняте, по това време се заговори, че той и съпругата му са устроили живота си в Сингапур. После май имаше слух, че са в Швейцария или Великобритания. Внесените в Търговския регистър протоколи от заседания на Общите събрания показват, че собственикът присъства на почти всички от тях, било като председател на събранието, било като преброител.

Финансовият отчет за 2010 година показва, че

Икономедиа“ категорично е поела курс към дъното.

Приходите са намалели с 30.48%, а разходите с 27.70. Ако през 2009 г. дружеството все пак е било на печалба от 381 000 лева, то през 2010 г. е на минус от 7 103 000 лева. На 1 януари 2010 г. служителите са били 324-ма, а на 31 декември вече са 287. Най-големите икономии в разходите на компанията са направени от техните заплати. Финансовият отчет за 2010 г. показва още, че през годината са били получени заеми от 4 880 000 лева, а през 2011 г. – 2 854 000 лв.

На 1 юли 2011 г. се стига до Договора за особен залог, който се подписва по настояване на „Алфа банк“ и чрез който са заложени всички активи на „Икономедия“. Точно заради него, на 30 ноември банката поиска да влезе във владение на изданията.

Преди това

в дружеството се случват още няколко любопитни събития.

На Общо събрание на 21 март тази година, „Икономедиа“ става приемник на „Агенция за инвестиционна информация“ на Прокопиев и на „ТЗ медиа“ на Теодор Захариев. Тоест, кредитите се прехвърлят изцяло на гърба на изданията. На този гръб, който щеше да се счупи на 30 ноември.

Още по-любопитно е едно друго движение. На 7 март едноличният собственик на „Агенция за инвестиционна информация“ Иво Прокопиев се изтегля от дружеството. Той прехвърля дяла от 178 311 лева в нова дружество в процес на учредяване тогава – „АИИ медиа“. Чак на 27 юни собственикът „овластява“ себе си да впише това решение в Търговския регистър. С тези движения в юридическо-търговската сфера Прокопиев постига две неща. Първо, освобождава се от кредита, прехвърляйки го на „Икономедиа“. Второ, спасява здравия сегмент на „Агенция за инвестиционна информация“, прехвърляйки я в „АИИ медиа“.

Ако сега влезете в Търговския регистър,

за да видите кой е собственик на „Икономедиа“, в официалната страница няма да откриете отговора. Посочени са членовете на Съвета на директорите, размера на капитала и т.н., но собственик липсва.

В понеделник, 3 декември, „Икономедиа“ спечели малка съдебна победа над „Алфа банк“. По всеобщо мнение обаче голямата битка за изданията предстои. Лошото е, че „Капитал“ и „Капитал дейли“ ще влязат в нея без достатъчно сили. Вестниците са буквално изтощени от кризата и кредитите, които Прокопиев им прехвърли.

Leave a Comment