Командировка до животновъдна ферма в Комотини: Гърците са по-напред!

 

Фермата в Комотини

Фермата в Комотини

Командировка на фермери животновъди от Раковски до Комотини, Гърция, показа, че поне към днешна дата някои стопанства в съседната държава са по-напред в производствената дейност. Това става ясно от разказа на Рангел Матански, председател на местното сдружение „Фермерско мляко“ и съпредседател на Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ).

В началото на март българската група е посетила фермата „Кутрас фарм” със съдействието на председателят на НСГБ Михаил Михайлов. Домакините от Гърция били впечатлени от възрастта на нашите фермери, които освен млади, били и опитни. „Ето защо ни бе разказано и показано всичко каквото се прави във фермата на Кутрас“, продължава Матански.

От разказа на домакините станало ясно, че средна продуктивност на крава е около 10 000 кг годишно, а средна дневна млечност от 500 крави при трикратно доене във фермата, е 31-34 кг. Стопанството в Комотини предава над 15 т мляко всеки ден, а месечният оборот на фермата е над 22 0000 евро.

По време на обиколката е бил презентиран хранителният режим на животните. Дневната

Домакини и гости

Домакини и гости

дажба на говедо е: силаж-25 кг, 6 кг царевица на зърно, 1 кг цвеклови резанки, 3.5 кг шрот- премикс и 2-3 кг слама. Всичко това първо се миксира и след това се дава на животните.

Интересно за българските гости е било и отелването на кравите в индивидуални идеално почистени и дезинфикцирани боксове. Телето прекарва три дни с майката, като ефекта за нея е по-лесното отделяне на плацентата, а за телето – по-малкия стрес.

Селекцията е сред най-важните условия за успех на производството. Гръцките фермери са подобрили стадото млечните крави чрез закупуване на бременни юници от европейски страни с голям напредък в тази посока – Германия, Полша и др. „Показаха ни също и първите отелени юници с кръв на норвежко говедо. По техни изчисление при тези животни разходите за лекарства се намалят с пъти. В момента фокуса на селекцията е изместен към подобряване на здравословния статус на животните в поколенията, като по този начин  се редуцират средствата за ветеринарно обслужване на всяко животно“, посочва Рангел Матански.

„Главният резултат от срещата бе не само новостите които видяхме, а един нов начин на мислене и действия по отношение на краварският бизнес. Неща, които ще осмислим и започнем да прилагаме в България“, завършва разказа си Матнски.

 

2 Comments

  1. животновъд каза:

    Ако имах пари да направя дажбата на моите крави силаж-25 кг, 6 кг царевица на зърно, 1 кг цвеклови резанки, 3.5 кг шрот- премикс и 2-3 кг слама. Всичко това първо се миксира и след това се дава на животните ще надхвърля техния млеконадои.Каква е цената на млякото и на фуража в Гърция?Какво цялостно плащане на животно получават Гърците?Защо българите сме поставени в не равнопоставени условия?

    • mihailov каза:

      изкупната цена на кг.мляко е 42-43 цента. към него се добавят 2.2 цента от държавата за предадено мляко. от тук нататък- субсидия за дк- в зависимост от засятата култура 30-60 евро, за памука достига 120 евро. за горивата- по 2 евро на дк и сякаш това е

Leave a Comment