При 18 000 фермера с бензиностанции, под 4000 декларираха съдовете пред НАП

Много от земеделците не бяха информирани за изискването на НАП, а и кампанията протече бързо, обясни Наталия Тодорова

Собствениците на ведомствени бензиностанции масово не спазиха изискването да декларират пред НАП съдовете за съхранение на гориво, с които разполагат. От приходната агенция очакваха около 30 000 физически и юридически лица да обявят обемите си, но реално това направиха 6218 собственици на подобни обекти, пише „Сега“.

По данни на НАП 63% от собствениците на ведомствени бензиностанции имат бизнес в земеделското, горското и водното стопанство. От агенцията очакваха 18 000 фирми и лица от тези браншове да декларират обектите си, но едва 3917 (по сметка на АгроПловдив) го сториха.

Наталия Тодорова

Наталия Тодорова

Според изпълнителния директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Наталия Тодорова причините за слабото участие на фермерите в кампанията на НАП са няколко. Тя предположи, че част от земеделците, които притежават съдове за газьол не са били информирани за сроковете. НАП не популяризира добре това ново изискване, посочи Тодорова. По-слабо са били осведомени тези, които не членуват в браншови организации. Освен това сроковете за деклариране на съдовете според нея е бил кратък.

Изискването за деклариране на съдовете в НАП е първа крачка към изваждането на тези обеми на светло, след като финансовото министерство се отказа от първоначалните си планове директно да задължи ведомствените бензиностанции да монтират нивомери и касови апарати с фискална памет като търговските обекти. Според анализ на МФ 36% от средногодишното потребление на дизелово гориво от 3 391 500 000 литра остават недекларирани, а пропуските за бюджета от неплатени акциз и ДДС са в размер на 1.1-1.2 млрд. лв.

Неподаването на данни по реда на този член в закона задължително се санкционира с глоба и запечатване на обекта. Запечатването се прави за срок, не по-дълъг от 30 дни. Глобите за физически лица, неподали данни, са от 100 до 500 лв., за юридически – от 500 до 2000 лв.

Leave a Comment