България и Румъния ще поискат от ЕК допълнителна помощ за млякто

Съветът на ЕС по земеделие ще обсъди намаляване на бюрократичните процедури за земеделските производители

Десислава ТаневаНа заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство на 16 март 2015 г. България и Румъния ще поискат да бъдат въведени допълнителни мерки на пазара на мляко в двете държави. Целта е фермерите да могат да се справят с последиците от руското ембарго.

Предложението няма да е първо за страната ни. В края на януари т.г. министър Десислава Танева поиска България да получи експортни субсидии при износ на бяло саламурено сирене, на кашкавал и на други български млечни продукти. Освен това земеделският министър поиска тогава Брюксел да ни разреши да приложим временна държавна помощ за спасяване на животновъдните ферми от фалити, заради ниската изкупна цена на суровината. Съветът на министрите обаче не одобри предложенията.


Прочети още: Искаме от ЕК мерки за спасяване на нашите ферми и мандри


 

 

Днес правителството одобри на редовното си заседание позицията на страната ни при участие в заседанието на 16 март.

Според предварително обявената програма министрите ще проведат ориентационен дебат по предложението за регламент относно биологичното производство и етикетирането на биологични продукти. Дискусия се очаква да бъде проведена и по прилагането и опростяването на Общата селскостопанска политика (ОСП), идентифицирано от Европейската комисия като приоритет през 2015 г. Целта е намаляване на бюрократичните процедури за земеделските производители и другите бенефициенти. Процесът ще бъде ръководен от три принципа: основните политически решения, взети през 2013 г., да продължат да се прилагат с оглед осигуряването на стабилност както за производителите, така и за компетентните органи; предложенията не трябва да водят до отслабване на стабилното финансово управление или до увеличаване на процента на грешки при извършване на разходите; приоритет да бъдат областите, които се считат за най-чувствителни и в които намаляването на административната тежест ще бъде от полза за производителите.

 

Leave a Comment