Непозната фирма купува „Виваком“ и други предприятия на Цветан Василев

Цветан ВасилевНепознатата компания LIC33 обяви, че придобива мобилния оператор „Виваком“ и „други водещи компании в България“, за които се предполага, че са свързани с пребиваващия в Сърбия банкер Цветан Василев.

На сайта на LIC33 пише, че текущият проект на компанията е свързан с придобиването на телекомуникационен оператор, компания за телекомуникационна инфраструктура, дружества, опериращи в сферата на военната индустрия и авиацията, както и активи в областта на медиите и недвижимите имоти, пише „Медиапул“.

 

Дружеството LIC33, което се представя като фирма, „обединяваща инвеститори от ЕС, специализирани по операции на нововъзникващите пазари и изпаднали в затруднено положение“, изпрати съобщение до БТА, в което посочва, че става мажоритарен собственик на „Виваком“. Телекомуникационният оператор се контролирана от Цветан Василев и руската банка ВТБ.

Въпреки че в съобщението не се посочва кои са другите компании, които дружеството смята да придобие, мениджмънтът на LIC33 е свързан с дружествата „Дунарит“, „Авионамс“, ТВ7 и други, които също се контролират от Цветан Василев.

В съобщението на купувача се казва, че „предишният собственик“ окончателно е продал активите „срещу ангажимента на инвеститора да рефинансира всички дългове към различни банки“. Първоначалната оценка на задълженията, които трябва да бъдат поети, е 900 млн. евро.

Сделката ще стане факт, ако бъде одобрена от антимонополните органи. До момента информация за предстоящата концентрация не е постъпвала в българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК).

Leave a Comment