Правителството призова купувача на „Виваком“ да разкрие произхода на капитала си

От компанията „LIC33“ съобщиха на пресконференция, че не работят с Цветан Василев, а само правят сделка

Правителството призова фирмата купувач на дялове в БТК (известна с марката си „Виваком“), както и във военните заводи „Дунарит“ и „Авионамс“, НУРТС, пийпълметричната агенция „Гарб“ и втория цифров мултиплекс „Фърст диджитал“, да обяви произхода на капитала си. В посочените предприятия банкерът Цветан Василев има дялове, които са преминали в ръцете на групата „LIC33“.

В официалната позиция на МС, разпространена от пресслужбата, се казва:“ … Призоваваме инвеститорите от групата „LIC33“ да предоставят официална информация до българското правителство, с която да информират за произхода на средствата, с които реализират придобиванията на дялове от юридически лица, осъществяващи дейност на територията на Република България. Едва след това, на база анализа на предоставената информация, ще преценим дали да влезем в контакт с тях.“

Реакцията на правителството идва след днешната пресконференция, дадена от директора на компания „LIC33“ Пиер Луврие.

Пиер Луврие

Пиер Луврие

Още преди седмица от LIC33 обявиха, че фирмата ще поеме дългове на стойност 900 млн. евро на редица компании, като имената им не бяха изрично споменати. Годишната печалба на дружествата възлиза на около 180-200 млн. евро. 900-те млн. евро ще дойдат от инвестиционни банки и фондове, а не директно от LIC33, стана ясно още днес.

В БТК ще бъдат придобити 43 на сто от акциите, а в „Дунарит“ и „Авионамс“ – по около 91 процента. Освен това се предвижда „Виваком“ и НУРТС да се обединят. Цената за всички придобивани компании е 1 евро (и поемане на дълговете), цитира изявления от пресконференцията „Инвестор“.

„Финансовата ситуация във Виваком е добра, проблемите са другаде. Финансовите резултати на компанията са добри, а мениджмънтът е добре също. И петте компании са свършили добра работа и ние вярваме на техния мениджмънт“, е заявил Брус Бауър, управляващ директор на фирмата инвеститор. По думите му  LIC33 не планира съкращения и ще инвестира само собствени средства с цел развитие.

Луврие твърди, че е независим участник на пазара и не е свързан с местни или други групи. Засега не се е появявал в медиите, защото бизнесът му не го е изисквал, но сега го прави, защото става дума за публични компании.

Запознал се е с Цветан Василев благодарение на това, че съпругата на банкера учи в университет в Барселона, в който тя и Луврие имат общи познати. Василев и Луврие са се срещнали за първи път в началото на тази година.

„Не работим с Цветан Василев, просто купихме компанията от него“, добави той. „Не мога да коментирам случая с него, това е негов проблем. Обвиненията срещу него не са моя работа“.

Луврие твърди, че е свързан с Русия благодарение на факта, че съпругата и дъщеря му са рускини. Като всеки нормален инвеститор и той е влагал пари и в Русия, но не е партньор с никого и работи сам. Това му помагало да прави каквото реши за добре, напълно прозрачно.

 

 

3 Comments

  1. Т каза:

    Ми, не вярвам да не каже, щом се е появил и на пресконференция. Едва ли нещо го притеснява.

  2. Рени каза:

    Да каже, да каже от къде е спестил едно евро, от баничка или закуска. Хахахах!

  3. Шмит каза:

    Ми аз да ви кажа е много хубаво да се наливат такива пари тук, а не да се зъбим на всеки инвеститор, а Борисов така изгони не един и двама инвеститори

Leave a Comment