Търсенето на месодайни породи телета и юници расте, цената – 6 лв./кг. ж.т.
Добре узрялото и мраморирано телешко месо може да надхвърли 80 лв./кг
„Търсенето на месодайни породи телета и юници значително нарасна в последните месеци. Цената им достига до 6 лева за килограм живо тегло при добър пазарлък“, разказа пред АгроПловдив фермерът Геро Мавров, който има стопанство край село Старосел, община Хисар. В него отглежда 80 говеда от породата Абърдийн Ангус.
Прочети още: Фермерът Геро Мавров отглежда телета за месо и пази дивеча над Старосел от ген. Торлаков
Тази година той е продал половината от юниците си, а също и младите мъжки животни за разплод, на кандидати да създадат стадо от чиста месодайна порода. Другите заплодени животни е задържал, за да увеличи собственото си стопанство.
„Не съм се интересувал от цената при износ за Турция. Засега вътрешният пазар ми е достатъчен“, поясни Геро Мавров. Според него търговците, които искат да захранват турския пазар, търсят най-вече живи телета, тъй като клането в съседната държава е ритуално, както религията го изисква. Същото важи и за агнетата и овцете.
Пазарът на телешко и говеждо месо също е в подем у нас. То може да се реализира на висока цена, ако е добре мраморирано и узряло. Геро Мавров обясни, че разфасовките с телешко бонфиле спокойно могат да достигнат 70-80 лв./кг, а за месо за стекове – към 40-50 лева. Той обаче уточни, че бонфилето е само 1-2 кг от целия труп.
Преди да се продаде, продуктът трябва да зрее между 45-60 дни при хладилни условия с температура 0-1 градуса, за да може ензимите да разградят мускулните влакна.
Фермерът от Старосел е започнал тези дни да изгражда нова ферма, която ще е за млечни крави. Базата, в която смята да отглежда породата Браун Суис (BrownSwiss), ще е готова в края на август.
На въпроса защо се е ориентирал към млечното говедовъдство при положение, че в момента точно то е в дълбока криза, Мавров отговаря, че кризата у нас е перманентна. „Българите вечно се оплакват от нещо, в това число и животновъдите. Но ако храниш добре млечните крави, първо, ще увеличиш млеконадоя. И второ – ще намалиш себестойността. Нашите стопанства могат да бъдат не по-лоши от европейските, стига да не се опитваме да правим необмислени икономии“, коментира животновъдът.