„Винария“: Златни ритони за Пещера, Асеновград, Поморие и „Бойар“

 Инж. Валери Чулин спечели приза за най-добър енолог
златен ритон

За златните ритони и медали се състезаваха 4000 проби вина

Международният конкурс за вино и спиртни напитки 2013 г. приключи с 3 Златни ритона за „Винпром Пещера“ и по един за „Винзавод“- Асеновград, „Черноморско злато“ – Поморие и „Бойар“.

„Винпром Пещера“ получи най-големите отличия за бяло вино реколта 2012 и две розета – 2012 и 2010 г. „Винзавод“ – Асеновград взе големия приз за червеното „Версия“ (2012 г.). „Черноморско злато“ – за червено отлежало вино, реколта 2007 г., а „Бойар“ за бяло отлежало от 2011 г.

За големите награди и медали се състезаваха 4000 проби, представени от 45 винопроизводители, от които 20 чуждестранни. В раздела за спиртни напитки се конкурираха 60 проби

Най-престижните български винени отличия бяха връчени от инж. Красимир Коев –  изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, Гергана Царева – директор на Дирекция „Регистриране, лицензиране и контрол“ в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, Иван Соколов – главен директор на Международен панаир Пловдив, Богомил Бонев – изпълнителен директор на Международен панаир Пловдив, Георги Гергов и проф. Пламен Моллов.

Журито раздаде  109 златни медала – 86 за вина, 14 за ракии, 7 за бренди и 2 за уиски. Сребърните медали са 16 – 8 за вина, 4 за ракии, 2 за мастика, по един за мента и водка.  В комисиите влизаше елитът на дегустаторите от България, както и 8 чуждестранни експерти, двойно повече в сравнение с миналата година.

На церемонията бе връчена и традиционната награда „Бъчвата на НЛВК“, която отново отиде при  „Черноморско злато“.

Николай Москов от вестник „24 часа“ стана първият носител на  приза „Журналист на „Винария““ за принос в популяризирането на българското вино. Отличието бе присъдено след конкурс на НЛВК.

За най-добър енолог на „Винария 2013“  бе определен инж. Валери Чулин от „Вини“-Сливен, чиито оценки по време на дегустациите са били най-близки до крайните резултати.

 

Leave a Comment