Гърция изготвя национална стратегия в подкрепа на животновъдите си

кравиНа 18 април 2015 г. група фермери от Националния съюз на говедовъдите в България е посетила гръцки ферми в района на Комотини. Основната тема на разговорите е била какви мерки взима съседната държава, за да подкрепи своите животновъди в критичната ситуация на руското ембарго на храни и отпадането на млечните квоти от началото на април. Изпълнителният директор на българския говедовъден съюз Михаил Михайлов изпрати до медиите информация за разказаното от председателя на сдружението „Холщайн“ за Гърция Василии Атанасиу.

Разработването на национална стратегия за млечните ферми ще бъде във фокуса на широка конференция, която ще се проведе в края на април под патронажа на Министерството на развитието на селските райони на Гърция и с участието на производители, преработватели и потребителите. Решението е било взето по време  на среща на борда на „Холщайн“ с министъра на развитие на селските райони Евангелос Апостолу. На срещата са били обсъдени перспективите за развитие на млечните ферми и реализирането на национална цел за покриване на повечето от потребностите на страната от мляко и млечни продукти. 

От дълги години Гърция настоява върху опаковките на млечните продукти да бъде обозначен произходът на млякото – нещо, с с което частните мандри не са съгласни, тъй като разчитат на вноса на евтина суровина сред премахване на квотния режим.

Както Гърция, така и други държави от ЕС искат Съветът на министрите да реши този въпрос не само за млякото, но и за други храни. На 16-ти април отговорния министър  Апостолу е обещал да подкрепи това искане, но е предположил, че решаването въпроса на „свежото пастьоризирано мляко“ отново ще бъде отсрочен.

Друг проблем, споделен пред представителите на българския говедовъден съюз, е свързан с пазара на говеждо месо. Пред него перспективите са лоши, заключили участниците в заседанието на Copa Cogeca и експерти на Генерална дирекция на Европейската комисия за селското стопанство и търговията от 10 април.

Председателят на  работна група на Copa-Cogeca Жан Пиер Фльори е отчел, че пазарната ситуация силно се е влошила заради ембаргото на Русия. За ЕС е особено важно да установи нови пазари. Освен това консумацията на месо е в застой и положението на пазара на говеждо и телешко месо може да бъде допълнително дестабилизирана от колебания в млечния сектор и влиянието на излишъци на пазара от животните, предназначени за клане.

„Всеки допълнителен  внос  в резултат на всяко ново търговско споразумение с ЕС биха могли също така да заплашат производството на говеждо месо в съюза. Това би могло да има сериозни последици в селските райони, където няма друг източник на заетост“, е предупредил Фльори.

Относно преговорите за свободна търговия между САЩ и ЕС, генералният секретар на Copa Cogeca, Пека Песонен е заявил, че САЩ е най-важният клиент за европейската селскостопанска продукция. Въпреки това според него трябва да се положат всички усилия, за да се гарантира секторът на говеждото месо в ЕС. Според него при преговорите трябва да се реши проблемът за санитарните и фитосанитарните бариери пред търговията.

На 1 април 2015 г. в гръцкия Държавен вестник е публикувано министерско решение, което определя правила относно това кое месо може да се класифицира като „гръцко“. Те са свързани и с получаване на финансова помощ за фермите, който отглеждат породи за месо.

Операторите и организациите на производителите в съответствие с министерското решение могат да се възползват от допълнителния показател „гръцко развъждане за период от пет месеца“. Тази опция  може да се използва за говеждо и телешко месо от добитък, роден в чужбина, но отгледан в гръцката територия за период от поне пет месеца и заклан в Гърция. Стопанствата, които се възползват от това, трябва да се съобразят с настоящото национално и европейското законодателство в областта на хуманното отношение към животните, опазването на околната среда, здравно наблюдение и т.н.

За участниците в тази програма е предвидена субсидия за килограм живо тегло.

Leave a Comment