От юни фермерите ще наемат с еднодневни договори безработни

Схемата ще се приложи за производители на плодове, зеленчуци и маслодайни рози. Работодателите ще плащат осигуровки и дневни надници. Работниците няма да губят социалните си права

От юни производителите на зеленчуци,работници плодове и маслодайни рози ще могат да наемат работници  с еднодневни договори за сезонна или кампанийна работа. Максималният срок за ползване на наемна ръка от бюрата по труда ще е 90 дни. Работникът ще бъде осигурен за пенсия, за здраве и за трудова злополука. Това съобщиха министрите Ивайло Калфин и Десислава Танева при представянето на новата идея, която ще влезе в сила с промени в Кодекса на труда.

Еднодневният трудов договор ще съдържа размера на възнаграждението, съобразено със законодателството, за 8-часов работен ден. Парите ще се изплащат лично на работника срещу разписка, като изработеното ще се признава за осигурителен стаж, но не и за трудов.

За тези договори няма да има длъжностна характеристика, нито пък изрична заповед за прекратяване на трудовия договор. Договорите ще се купуват от Главна инспекция по труда с бележка, че работодателят е предплатил осигурителните вноски от 4.80 лв. в НАП.

В същото време наетият няма да губи правото си на социални помощи и на енергийно подпомагане, нито статута си на безработен.

Според земеделския министър към 100 хиляди безработни ще бъдат наети по тази система. .

Очаква се по схемата да постъпват в бюджета по 30 млн. лв. годишно.

Leave a Comment