Агнешкото месо леко поевтинява преди Гергьовден
Агнешкото месо леко поевтинява десет дни преди Гергьовден. По данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) седмичното понижение е между 0.1 и 0.7%.
Цяло агне
За поредна седмица предлагането на едро на цяло агне се запазва в ценовия диапазон от 11,85 лв./кг кланично тегло в Кюстендил до 13,80 лв./кг във Видин, Враца и Монтана. В три области се наблюдава седмично поевтиняване на продукта от 1,5% (Добрич, Шумен) до 2,8% (Варна), докато в други три е отчетено покачване на цените в рамките на 1,2 – 2,3% (Бургас). Средната стойност за страната е 13,02 лв./кг, незначително по-ниска спрямо предходния седмичен период (с 0,1%), посочват но ДКСБТ.
В големите търговски вериги (ГТВ) предлагане на цяло агне е регистрирано само в четири области, на цени от 12,95 лв./кг в Шумен до 12,99 лв./кг в Пловдив, Разград и Русе. Средната стойност за страната се покачва с 0,9% на седмична база до 12,98 лв./кг.
В другите търговски обекти (ДТО) цялото агне се продава на най-ниска цена в София – 12,20 лв./кг, а на най-висока в Русе – 14,50 лв./кг. Единствено в София се наблюдава изменение на цената спрямо предходната седмица – покачване с 3,8%. Средната стойност за страната в ДТО нараства с 3,1% спрямо предходния седмичен период до 13,44 лв./кг.
През изтеклия седмичен период средната цена на едро на цяло агне за страната е с 0,04 лв./кг по-висока от тази в големите търговски вериги и с 0,42 лв./кг по-ниска от тази в по-малките магазини.
Средно за страната, цените на продукта в ГТВ са с 0,46 лв./кг по-ниски от тези в ДТО.
Агнешки бут
По области, търговията на едро с агнешки бут е в широкия ценови диапазон от 12,00 лв./кг (Шумен) до 16,20 лв./кг (Русе). В сравнение с предходната седмица, в две области се наблюдава понижение на стойностите, като във Варна то е по-слабо изразено – с 3,3%, а в Шумен чувствително – с 11,4%. Същевременно, в областите Хасково и Ямбол се отчита леко поскъпване на продукта, съответно с 0,8% и 1,2%.Така, средната цена на едро на агнешки бут за страната се понижава с 0,7% на седмична база, до 13,52 лв./кг.
Предлагането на дребно на агнешки бут в големите търговски вериги се задържа в границите от 12,25 лв./кг в Добрич до 15,49 лв./кг във Видин, Враца и Монтана. Изменение на стойностите спрямо предходната седмица се наблюдава само в две области – понижение с 3,5% в София и с 3,8% – в Шумен. В резултат, средно за страната, цената на дребно на агнешки бут в ГТВ се понижава с 0,5% спрямо предходната седмица до 13,68 лв./кг.
В по-малките магазини цените на дребно на агнешки бут продължават да са най-ниски в Бургас – 12,00 лв./кг, а най-високи в Габрово – 14,60 лв./кг. В три области се отчита седмично понижение на цените – с по 1,8% в Благоевград и Кюстендил и с 4,2% – в София. Същевременно, в ДТО в Бургас и Хасково продуктът поскъпва, съответно с 5,3% и 0,4%. Средната стойност за страната в тези обекти е 13,65 лв./кг, с 0,7% по-ниска спрямо предходната седмица.
През наблюдавания седмичен период средната цена на едро на агнешки бут за страната е с 0,16 лв./кг по-ниска от тази в големите търговски вериги и с 0,13 лв./кг – от тази в по-малките магазини.
Средно за страната, цената на продукта в ГТВ е с 0,03 лв./кг по-висока от тази в ДТО.
Агнешка плешка
През изтеклата седмица търговията на едро с агнешка плешка остава в ценовия диапазон от 11,25 лв./кг в Кюстендил до 13,60 лв./кг в Ловеч и Плевен. Само в две области се наблюдава промяна на стойностите в сравнение с предходния седмичен период – понижение с 3,7% във Варна и същевременно леко покачване с 0,8% в Хасково. Средно за страната, цената на едро на агнешка плешка се понижава с 0,3% на седмична база до 12,74 лв./кг.
В големите търговски вериги стойностите продължават да са най-ниски в Пловдив (10,90 лв./кг), а най-високи в Стара Загора (13,99 лв./кг). Единствено в ГТВ в София се отчита седмично изменение на цената на продукта – понижение със 7,7%. Средната цена на агнешка плешка в ГТВ за страната е 12,87 лв./кг, с 0,2% по-ниска спрямо предходния седмичен период.
Цените на дребно на агнешка плешка в по-малките магазини са в диапазона от 12,00 лв./кг (Бургас) до 14,25 лв./кг (Плевен). В сравнение с предходната седмица, в седем области се наблюдава повишение на стойностите с между 0,4% (София и Хасково) и 14,7% (Сливен). Единствено в ДТО в Шумен продуктът поевтинява, с 4%. Средната стойност за страната се покачва с 1,1% на седмична база до 13,14 лв./кг.
През периода на наблюдение средната цена на едро на агнешката плешка за страната е с 0,13 лв./кг по-ниска от тази на дребно в големите супермаркети и с 0,40 лв./кг – от тази в другите търговски обекти.
Средно за страната, цените на продукта в ГТВ са с 0,27 лв./кг по-ниски от тези в ДТО.