Проектозакон: Размерът на арендното плащане да се определя с наредба

Арендаторите ще могат да подписват договори и само със съсобственици, които притежават повече от половината от земята. Развалянето на договорите ще може да става по общия ред и без съд

земяПроект на Закон за изменение и допълнение на Закона за арендата в земеделието въвежда важни промени, една от които е свързана с арендното плащане. Проектът е внесен в земеделската комисия в парламента от Светла Бъчварова и група депутати и днес предстои обсъждането му.

Проектът предлага размерът на  арендното плащане да се договаря така, че да съответства на средната пазарна цена на арендата на земеделски земи в съответния район. Размерът на плащането може да се уговори и като процент от произведената продукция, в натура или парична равностойност. Според предложението на вносителите министърът на земеделието трябва да създаде наредба, чрез която да се постигне съответствие на арендното плащане със средната пазарна цена и съответно със средния процент на арендно възнаграждение. Размерът на арендното плащане ще се актуализира по реда и при условия на министерската наредба. „За съжаления са факт безброй случаи, в които размерът на плащането не се актуализира с години и драстично изостава от реалните пазарни равнища“, пише в мотивите си Светла Бъчварова, като  посочва, че новият текст е в защита на собствениците на земеделска земя.

Създава се и нов текст, който гласи, че при писмено поискане, арендаторът е длъжен да плаща съответно полагащата се част от арендното плащане директно на съсобственик, включително и на съсобственик, който не е страна по договора. В мотивите към законопроекта вносителите обясняват, че по този начин ще се преодолеят честите случаи в практиката по-малките да узнават твърде късно или изобщо да не знаят за отдаването на земята под аренда. Освен това, ако желаят, съсобствениците ще могат да получават припадащата им се част от арендното плащане директно от арендатора, без често недотам коректното „посредничество“ на съсобствениците, сключили договора.

За пръв път в договорите на аренда ще бъде посочван и вида на земеделските култури, които ще се отглеждат.

Друго изменение в проекта гласи, че договорът за аренда на съсобствен обект (имот) може да се сключи и само от съсобствениците, притежаващи повече от половината от съсобствеността върху обекта. Съсобствениците, сключили договора, представят писмени доказателства, и същите стават неразделна част към него, че всички останали съсобственици са уведомени за решението за сключване на договора и за възможността да ползват особения ред по чл. 8, ал. 6 за получаване на съответната част от арендното плащане.“

В новия законопроект се предлага промяна на режима на преарендуването.Към днешна дата, уредбата съдържа реални предпоставки и „насърчава“ създаването на посредници. В повечето случаи лицата, които преарендуват земя не се занимават със земеделско производство, а от друга страна – не изплащат ренти или създават трудности на собствениците за получаването на рента. Със законопроекта се предлага допустимостта на преаренудването, за част или за целия обект, да е предопределена, и същото да е възможно само при изричното съгласие на арендатора за това, а в случаите на съсобственост – и при съответното спазване на изискването всички съсобственици да са уведомени за решението“, обясняват депутатите.

Предлага се развалянето на договор за аренда да става по общия ред, независимо от това за колко години е сключен. Т.е., предлага се развалянето и на договорите за срок над 10 години да е подчинено и да става по общия, а не по съдебен ред. Според авторите на промените практиката показва, че предвиденият към момента особен съдебен ред за разваляне за тези договори, неоправдано създава проблеми и трудности за собствениците, без да ползва отношенията между страните. „Няма основание, няма съотносим аргумент при неизпълнение на задължението за плащане на арендното възнаграждение, собственикът да не може да прекрати договора по общият ред“, се казва в мотивите.

След приемането на проекта той ще бъде внесен в пленарна зала за одобрение на първо четене.

 

 

 

 

 

Leave a Comment