БГ вариант на романа „Кръстникът“ или Кой е бил при Цветан Василев

Цветан ВасилевРазпространените вчера списъци с гости на Цветан Василев напомнят първата глава на романа на Пузо „Кръстникът“. В нея пред кабинета на дон Корлеоне се редят хора, пристигнали с молби за помощ към сицилианеца в САЩ. Много са. Искат какво ли не, а Корлеоне ще им помогне, защото някога и той ще поиска нещо от тях.

Преди корпоративна търговска банка да бъде обявена във фалит и преди от Цветан Василев да се отвърнат повечето от посочените по-долу посетители, пред кабинета му на банкер са ставали едва ли не опашки от БГ „звезди“ от политиката, бизнеса и медиите.

Кои са били посетителите?

Политици:

Депутатът от ДПС Йордан Цонев, бившият премиер и бивш лидер на ДСБ Иван Костов, зам.-председателя на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков – сам, а в един от случаите и придружаван от Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО и зам.-председател на парламента. На срещи при Василев са били и депутатите от БСП Явор Куюмджиев, Кирил Добрев (в един от случаите придружен от сестра си), Димитър Дъбов (описан като „г-н Дъбов“), Атанас Мерджанов, бившият съветник на Сергей Станишев – Росен Карадимов. Сред гостите са били и Димитър Абаджиев, бивш депутат от СДС и ДСБ, и чбен на РЗС, който беше и представител на България в проекта Набуко. Няколко срещи е имал с банкера и бившият министър на отбраната в кабинета на Иван Костов Бойко Ноев, който миналото лято обяви, че 90% от парите на военната индустрия са били в КТБ. Разбира се, банкерският кабинет е бил осветен и от присъствието на Николай Бареков, а също и на Росен Петров. Гостували са още бившият лидер на СДС Пламен Юруков, Георги Гергов от БСП.

Бизнесмени:

Неколкократен посетител на кабинета на Василев е съдружникът му доскоро в „Булгартабак“ италианският бизнесмен Едуардо Миролио. Други гости са били собствениците на „Винпром Пещера“ – Антон Щерев и Атанас Петров, бивши и настоящи акционери в „Петрол“ – Гриша Ганчев, Денис Ершов, Димитър Събев, оръжейния търговец Петър Манджуков, Банко Банков, основен акционер в „Аркус“, Николай Ибушев – изп. директор на „Арсенал“, Борислав Дионисиев, Богомил Манчев, един от собствениците на ПИБ Цеко Минев.

Икономистът и настоящ съветник на министър Божидар Лукарски – Владимир Каролев няколко пъти е записан в тетрадката за посещения. Милен и Георги Велчеви, както и някогашният зам.-финансов министър Красимир Катев, са в списъка, заедно с Младен Михалев, известен като Маджо и с Венцислав Стефанов, президент на футболен клуб „Славия“. Другите имена са Виктор Папазов, Веселин Марешки, енергийният лобист Стефан Гамизов.

Жерналисти:

Сред тях са Петьо Блъсков, издател на „Труд“, Силва Зурлева и Дидие Щосел, главен изпълнителен директор на „Нова телевизия“, Иван Гарелов, предишния директор на БНР Валери Тодоров (банката в един период беше рекламодател на държавното радио – бел. ред.), собственикът на „24 часа“ Венелина Гочева, ПР специалистът и собственик на novinite.bg Максим Бехар, рекламният собственик и акцонер в бТВ Красимир Гергов, издателите на „Преса“ и „Тема“ Тошо Тошев и Валери Запрянов, бившият шеф на „Фрог нюз“ Огнян Стефанов, Светослава Тадаръкова, журналистите Нора Стоичкова от „ТВ Алфа“, Ива Николова, Иван Михалев (бивш главен редактор на „Труд“), Тома Томов.

Тук може да се добавят и социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, както и Мира Радева. Гост е бил и Влади Въргала (така е вписан в тетрадката), който не крие, че е бил спонсориран от Василев и е сред най-пламенните му поддържници.

Държавни шефове

Шефът на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев често е гостувал на банкера. Тогавашният шеф на банков надзор в БНБ, който е разследван за КТБ, Цветан Гунев също е посещавал банкера. Посещение е имал и ректорът на УНСС Стати Статев.

Тук са и фактори от ДАНС като бившия заместник-председател Иван Драшков, Веселин Марков, бивш шеф на отдел в агенцията. През кабинета по една или друга причина са минали бившите шефове на ДКЕВР Ангел Семерджиев и настоящият на КРС – Веселин Божков, бившият министър на финансите Петър Чобанов.

Ген. Уесли Кларк, който подкрепи „България без цензура“ на Бареков също е посетил Василев.

 

Leave a Comment