Нощни опашки на фермери, за да се впишат в земеделските служби преди 15 май

изорана ниваФермерите от Пловдивско направиха опашки пред общинските земеделски служби в последните дни преди 15 май, за да се впишат в непроменения все още краен срок на кампанията за директни плащания 2015. „Разбрах, че на места още по тъмно се редят и правят списъци“, информира областният земеделски шеф Павел Гимишев.

Днес изтича крайният срок, в който земеделските стопани могат да подават заявления за директни плащания,  без да им бъдат налагани санкции. В понеделник се очаква Министерството на земеделието ще представи окончателното си решение дали ще има удължаване на срока. Павел Гимишев предположи, че в началото на следващата седмица ще бъде обнародвана проектонаредбата, която удължавана кампанията без санкции до 29 май.

Според проекта срокът за извършване на промени в получилите УИН (уникален идентификационен номер) заявления и в приложените документи, включително добавяне на допълнителни схеми и мерки, както и земеделски парцели и/или животни по заявените схеми и/или мерки, се удължава до 12 юни.

Заедно с новите срокове се измества назад с 25 дни и периодът на подаване на заявления със санкция.

Министерството на земеделието изпрати писма до браншовите организации в сектора, в които са представени три варианта за подаване на заявления –  без удължаване на срока, с удължаване на срока с две седмици и удължаване на срока с един месец, което е максималният възможен период. В понеделник агроминистерството ще оповести крайното си решение. Ако се запази досегашният вариант, до 09.06 фермерите ще продължат да подават заявления, но с 1% санкции за всеки ден закъснение след 15.05.

В рамките на кампания 2015 ще бъдат разпределени близо 1,5 милиарда лева по 17 схеми по директни плащания „Обвързана подкрепа“ и „Национални доплащания“.

Leave a Comment