Произвели сме 690 хил. тона плодове и зеленчуци, внесли сме 608 хил.

 

Вносът на зеленчуци у нас расте и е с над 45% по-голям от износа

Количеството на българското производство плодове и зеленчуци е малко по-високо от това, което търговците внасят. През 2014 г. общото производство на плодове и зеленчуци в страната е 690 486 тона, а сумарният внос е 608 400 тона. Най-голям вносител е Гърция. Това показват данните от ситуационно-перспективния анализ на сектора, извършен от Министерството на земеделието и храните.

Вносът на зеленчуци и плодове у нас непрекъснато се повишава в последните 5 години, се вижда от данните.

внос-износ плодове и зеленчуци

На база предварителни данни на НСИ, през 2014 г. общият внос на плодове и зеленчуци в преработено и непреработено състояние отбелязва ръст от 13,9% в сравнение с предходната година. В същото време общият износ намалява с 1,4%.

Общият внос на плодове и зеленчуци и хранителни продукти от тях през 2014 г. възлиза на 608,4 хил. тона, реализиран основно от съседни държави. Над половината (около 58%) от количествата са внесени от държави-членки на ЕС (354,9 хил. тона), като най-значителни са доставките от Гърция (188,8 хил. тона). Вносът от трети страни е в размер на 253,5 хил. тона, основно от Турция (111,1 хил. тона) и Македония (57,3 хил. тона).

По видове продукти най-значителен внос на зеленчуци (вкл. пресни, охладени, замразени, сушени или временно консервирани) е осъществен от Турция (60,2 хил. тона), Гърция (40 хил. тона) и Македония (32,2 хил. тона).

гръцки прасковиПри плодовете (вкл. пресни, сушени, замразени или временно консервирани плодове) № 1 по внос е Гърция (135,3 хил. тона), следвана от Турция (35,5 хил. тона), Еквадор и Македония (с по 24,6 хил. тона).

Най-много хранителни продукти от плодове и зеленчуци са постъпили от Турция (15,4 хил. тона), Гърция (13,4 хил. тона) и Полша (9 хил. тона).

Вносът на пресни зеленчуци през 2014 г. нараства със 17,7% на годишна база, до 197,1 хил. тона, основно в резултат от увеличение на внесените количества зеле (с 59,2%), сладки пиперки (с 58,6%), домати (с 30,4%), лук (с 28,5%) и краставици и корнишони (с 25,3%).

Вносът на картофи бележи спад от 18,3% спрямо предходната година, което може да се обясни със значително по- високото производство на картофи от реколта `2013 (чиято реализация продължава и през календарната 2014 г.).

Подобно на предходни години, най-значителен в количествено отношение е вносът на домати, картофи, лук, сладки пиперки и зеле. През 2014 г. в страната са внесени общо 261,6 хил. тона пресни или сушени плодове, от които около половината – цитрусови плодове и банани, каквито не се произвеждат в страната. Общото количество е с 20,6% повече спрямо предходната година, като увеличение се наблюдава при почти всички пресни и сушени плодове. Най-значителен ръст на вноса се регистрира при някои от продуктите с по-ниско производство от реколта `2014 като пъпеши (около два пъти), круши (със 73%), дини (с 66,8%), прясно грозде (с 64%) и праскови и нектарини (с 60,9%).

Намаление се наблюдава само при вноса на сливи (с 58%) и черупкови плодове (с 2,8%).

През 2014 г. извън страната са реализирани общо 188,1 хил. тона плодове и зеленчуци и хранителни продукти от тях. Това е с 1,4% по-малко спрямо предходната година, най-голям принос за което има редуцираният износ на картофи и краставици. Близо 80% от общо изнесеното количество (149,7 хил. тона) е насочено за страни от ЕС. Водещи дестинации в рамките на Съюза са Румъния (39,5 хил. тона), Гърция (26,7 хил. тона) и Германия (24,3 хил. тона). Сред страните извън ЕС, най- значителен е износът за Русия (11,1 хил. тона) и САЩ (6,7 хил. тона).

Износът на пресни или охладени зеленчуци през 2014 г. е в размер на 27,5 хил. тона – с около 1% повече спрямо 2013 г. Увеличението е основно в резултат от ръст на износа на домати, гъби, лук и зеле (с между два и осемнадесет пъти). От друга страна, значително спадат изнесените количества картофи – с 52,1% (което е частично компенсирано от нарастване на износа на замразени картофи) и краставици – с 31,8%.

Общо изнесеното количество пресни или сушени плодове намалява с 4,5% на годишна база – до 39,1 хил. тона. Сред традиционните български продукти, изнасяни в по-съществени количества, намаление на експорта се отчита при черупковите плодове (с 29,5%), прасковите и нектарините (с 21%) и сушените плодове (с 16,4%), а значително увеличение – при дините (с 43,6%), ягодите (над три пъти), ябълките (два пъти и половина) и кайсиите (с 51,4%).

През 2014 г. България остава нетен вносител на плодове и зеленчуци и преработени продукти от тях както в количествено, така и в стойностно изражение. Отрицателното салдо в търговията с тези продукти достига около 82,8 млн. евро, при 70,4 млн. евро през 2013 г

 

Leave a Comment