Селскостопанската авиация се готви за протест

133317393014087Асоциацията на селскостопанските авиационни оператори се готви за протест. Причината е в невъзможността на фирмите в бранша да работят заради рестриктивни и дискриминационни ограничения в Закона за защита на растенията. Представители на над 20 фирми за селскостопанска авиация от цялата страна се събраха днес в авиобаза край Силистра, за да координират действията си, съобщи националното радио.

Фирмите за селскостопанска авиация разполагат с капацитет и техника за обработка на над два милиона декара земеделски площи годишно. Тази година обаче работата им е почти спряна заради рестриктивния закон.

Обемът на работата ни падна с 90 процента. Селскостопанската авиация почти е пред фалит, твърдят недоволните, които се оплакват от излишната документация. Те напомниха че, не са само селскостопанска, а и специализирана авиация с много важни функции. Авиацията е насреща, когато има нападение от скакалци, опазване на горските масиви от вредители и други извънредни ситуации.

Техниката е оборудвана и за гасене на пожари и за наблюдение на горите, изтъкнаха авиаторите, според които има лоби, което защитава фирмите с наземна техника.

Авиационните оператори настояват за спешна среща с министър Десислава Танева за обсъждане на проблема.

Из Закона за защита на растенията (частта, която касае авиационните оператори):

Чл. 107. (3) Забранява се  прилагането на продукти за растителна защита чрез въздушно пръскане;

Чл. 109. (1) Като изключение от забраната по чл. 107, т. 3 продукти за растителна защита могат да се прилагат чрез въздушно пръскане само след писмено разрешение, издадено от директора на ОДБХ, при опасност за растенията и растителните продукти, когато е налице:

1. невъзможност за прилагане на продукти за растителна защита чрез специализирана наземна техника и оборудване поради: а) преовлажнени терени и площи или други неблагоприятни агроклиматични условия; б) силно пресечени и/или недостъпни терени, включително горски територии; в) опасност от ерозия или уплътняване на почвите; 2. необходимост от третиране в кратки срокове за спазване на условията на употреба на продукта за растителна защита.

(2) Разрешение по ал. 1 се издава, когато:

1. продуктите за растителна защита са одобрени за прилагане чрез въздушно пръскане;

2. авиационният оператор, който ще извършва въздушното пръскане, притежава свидетелство за извършване на специализирани авиационни работи по чл. 64, ал. 2 от Закона за гражданското въздухоплаване;

3. въздухоплавателното средство, с което ще се извършва въздушното пръскане, е оборудвано с най-добрата налична технология за намаляване отнасянето на струята и отговаря на изискванията на Закона за гражданското възухоплаване и на актовете по прилагането му;

4. лице от персонала на авиационния оператор притежава сертификат по чл. 83; 5. площите, които ще бъдат третирани, не попадат във: а) пояси І, II и III на санитарно-охранителните зони около водоизточници и съоръжения за питейно-битово водоснабдяване от повърхностни води и в пояси І и II около водоизточници за питейно-битово водоснабдяване от подземни води и за минерални води, използвани за лечебни, профилактични, питейни и хигиенни нужди, посочени в наредбата по чл. 135, ал. 1, т. 6 от Закона за водите; б) близост до жилищни територии, територии за паркове и градини или територии за спорт и забавления.

Чл. 110. (1) За получаване на разрешение за прилагане на продукти за растителна защита чрез въздушно пръскане земеделските производители подават в ОДБХ, на чиято територия се намира площта, която ще се третира, заявление по образец най-малко 6 дни преди датата на третирането.

(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат:

1. предписание за прилагане на продукти за растителна защита поради опасност за растенията и растителните продукти, издадено от лице с висше образование в областта на аграрните науки с професионално направление „Растителна защита“ или „Растениевъдство“;

2. индивидуализиращи данни за имотите, които ще се третират;

3. копие от договор с авиационния оператор, който ще извършва въздушното пръскане;

4. декларация по образец за съответствие с изискването по чл. 109, ал. 2, т. 5.

(3) Разрешението по ал. 1 се издава по ред, определен в наредбата по чл. 104, ал. 1, т. 3.

(4) В тридневен срок от подаване на заявлението по ал. 1 директорът на ОДБХ или оправомощено от него длъжностно лице издава разрешение за прилагане на продукти за растителна защита чрез въздушно пръскане или мотивирано отказва издаването му, когато не са спазени изискванията на чл. 109.

(5) Разрешението по ал. 4 се издава за срок не по-дълъг от 5 дни и се вписва в регистъра по чл. 6, ал. 1, т. 8. Разрешението съдържа и мерки и срокове, необходими за своевременното предупреждаване на населението и за опазване на околната среда в близост до площта, която ще бъде третирана.

(6) При необходимост от прилагане на спешни мерки заявлението по ал. 1 може да бъде подадено по изключение най-малко три дни преди датата на третирането.

Чл. 111. Областните дирекции по безопасност на храните чрез кметствата и местните средства за масово осведомяване или по друг подходящ начин разпространяват информация относно предстоящо прилагане на продукти за растителна защита чрез въздушно пръскане. Информацията се публикува на интернет страницата на съответната ОДБХ и включва местонахождението на площите, които ще бъдат третирани, датата и часа, когато ще се извършва въздушното пръскане, и вида на продукта за растителна защита, който ще бъде прилаган. Чл. 112. Лицата, които употребяват продукти за растителна защита с наземна техника или чрез въздушно пръскане, уведомяват лично собствениците на пчелни семейства, разположени в землището на кметството по местонахождение на площите, които ще бъдат третирани, както и собствениците на пчелни семейства, разположени в граничещите землища, за датата и часа, в който ще се извършва всяко прилагане на продукти за растителна защита.

Leave a Comment