Институтът в Карнобат с 8 сорта пивоварен и 3 фуражен ечемик

ечемик

Производството на ечемик у нас задоволява вътрешните нужди

Институтът по земеделие – Карнобат ще предложи тази година 11 сорта семена от ечемик в категориите Базови и Сертифицирани, съобщи доц. д-р Дарина Вълчева. От тях 3 са фуражни, а 8 сорта – пивоварни ечемици. Сертифицирани семена се очакват от сортовете Веслец, Емон, Орфей и Лардея, докато при останалите – ще се произведат Базови семена. 

Карнобатският институт е основния селекционен център на сортовете ечемик у нас. Тази година в научното звено към Селскостопанска академия се поддържат 6 сорта фуражен и 12 сорта пивоварен ечемик. В групата на фуражните сортове основно семена се предлагат от Веслец, Ахелой 2, ИЗ Бори и Божин. Най-търсени на пазара са сортовете Веслец и Ахелой 2, а от пивоварните – Обзор, Перун и Емон, обяснява доц. д-р Дарина Вълчева. Всички те са устойчиви на ниски зимни температури.

По данни на МЗХ, площтите засяти с ечемик възлизат средно на около 2.55 мил. дка, със среден добив от 309 кг/дка и общо производство 728 хил. тона, каза доц. д-р Дарина Вълчева. Тя обясни, че данните се отнасят за периода 2000 – 2012 г.

За първи път от много години, ЕС ще внася пивоварен ечемик, основно от Аржентина, прогнозира доц. Вълчева. Традиционно България задоволява вътрешните си потребности почти изцяло от собствено производство. За нуждите на пивоварната промишленост се очаква да се използват 110 хил. тона. По предварителни разчети на дирекция „Животновъдство” на МЗХ, за изхранване на животните се предвижда да се разходят около 240 хил. тона фуражно зърно. През следващите месеци се очаква износът на ечемик да изостане спрямо предходната година и до края на 2013 г. да достигне около 300 хил. тона. Около 248 хил. тона или 72% от общия износ на ечемик през 2011/12 година е реализиран в ЕС. Най-големи количества са били насочени за Гърция, Германия и Кипър. Износът за трети страни през изтеклия сезон е главно в Алжир и Саудитска Арабия.

Leave a Comment