Частната земеделската земя ще стане горски фонд, ако собствениците не я почистят

храстиПромени в Закона за горите, които вчера бяха приети окончателно от депутатите, предвиждат земеделската земя да се преобразува в горски фонд, ако собствениците не я почистят от дървета и храсти. Ако лице има възстановена собственост върху земеделска земя като обработваема, по негово желание тя може да бъде преобразувана в горски фонд веднага. Но ако собственикът в рамките на три години не направи необходимото този терен да бъде почистен от дървета и храсти, министърът на земеделието служебно ще има право да преобразува земеделската земя в горски фонд.
Освен текстовете за преобразуването на земята, вчера бяха забранени сечта и извозване на дървен материал в тъмните часове на деня.
Днес депутатите ще обсъдят окончателно промените в Закона за горите. Основните изменения предвиждат снабдяване с GPS устройства за проследяване на камионите, които извозват дървесина. Предвижда се в обектите, в които постъпва или се преработва дървесина, да бъде инсталирана система за видеонаблюдение, разширяват правомощията на горските инспектори, въвеждат се и изисквания за ценза на лесовъдите.

Leave a Comment